0
Μία συνέντευξη με τον Γιάννη Ράπτη, υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο στην Ανατολική Αττική, με τον Γιάννη Σγουρό:

Είναι η πρώτη φορά που ασχολείστε με τα κοινά;

Όχι, δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με τα κοινά. Ασχολούμουν με την πολιτική από μικρό παιδάκι. Πρώτη φορά νομίζω ασχολήθηκα πριν από 30 χρόνια σαν πρωτοετής φοιτητής του Χημικού Τμήματος του ΑΠΘ. Η πολιτική είναι μεράκι και πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα διάθεση για προσφορά. Αναλόγως την φάση της ζωής μου λοιπόν, έχω συμμετάσχει σε διάφορες εκλογικές διαδικασίες. Εδώ και λίγο καιρό είμαι άλλωστε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και Γραμματέας του Τομέα Επιστημόνων. 

Είναι γνωστό ότι είστε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στενός πολιτικός φίλος του Προέδρου του κ . Ανδρουλάκη. Πως πιστεύετε ότι θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών στην πορεία του ΠΑΣΟΚ από δω και στο εξής;

Οι περιφερειακές εκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές. Είναι σαφές όμως ότι το αποτέλεσμά τους θα στείλει ένα πολιτικό μήνυμα. Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για το αποτέλεσμα το οποίο θα καταφέρουν τα ψηφοδέλτια τα οποία στηρίζει το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και ειδικά στην περιφέρεια της Αττικής στην οποία είναι σαφές ότι γνωρίζω πολύ καλύτερα. Κατά την εκτίμησή μου θα πάμε πάρα πολύ καλά και οι εκλογές του Οκτώβρη θα αποτελέσουν ένα ενδιάμεσο βήμα για την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ η οποία θα γίνει στις Ευρωεκλογές της Άνοιξης.

Πάμε όμως λίγο τώρα σε εσάς. Γιατί η πολίτες της Αττικής να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα του κυρίου Σγουρού έναντι των υπολοίπων;

“Ο κ. Σγουρός είναι ένα πολιτικό στέλεχος με συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα. Είναι ένα προοδευτικός άνθρωπος ο οποίος όμως έχει άριστες γνώσεις των θεμάτων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Θέλουμε στις εκλογές του Οκτώβρη να δοθεί ένα τέλος στα αποτυχημένα της Ειδικής Περιφέρεια της Δυτικής Αττικής κατά την τελευταία δεκαετία.

Γιατί λοιπόν σήμερα ψηφίζουμε τον Γιάννη Σγουρό;

Η αλήθεια είναι ότι με τον Γιάννη Σγουρό γνωρίζομαι πάρα πολλά χρόνια.  Κατά το παρελθόν μου έχει κάνει ξανά πρόταση να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιό του όμως για διάφορους λόγους δεν το είχα αποφασίσει. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η αλήθεια είναι ότι με θύμωσε η απόφαση του Πρωθυπουργού να χρήσει υποψήφιο περιφερειάρχη της Νέα Δημοκρατίας τον κ. Χαρδαλιά. Έναν πολιτικό ο οποίος δεν προέκυψε από καμία θεσμική διαδικασία, ο οποίος δεν έχει την παραμικρή λαϊκή νομιμοποίηση, αλλά σε αντίθεση ο πρωθυπουργός τον έχει ορίσει Γενικό Γραμματέα και Υφυπουργό επανειλημμένως.

Αυτό, κατά την εκτίμησή μου, είναι μια ευθεία προσβολή στον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης το οποίο βεβαίως έχει να κάνει με την αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για την αυτοδιοίκηση. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα το οποίο ποτέ δεν ψήφισε τους σχετικούς νόμους που αποκέντρωναν πόρους και αρμοδιότητες προς τον 1ο και 2ο βαθμό. Ήταν αντίθετοι σε αυτό. Αυτό έχει να κάνει με την αντίληψη του κ. Μητσοτάκη περί συγκεντρωτισμού. 

Μου λέτε ότι ο κύριος Χαρδαλιάς θα πρέπει να καταψηφιστεί γιατί είναι επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι όμως ο κ. Χαρδαλιάς ένας ικανός πολιτικός ο οποίος έχει επιδείξει σπουδαίο έργο κατά την διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία χρόνια;

Όχι. Κατά την εκτίμησή μου αυτό είναι ένα μύθευμα. Γνωρίσαμε τον κ. Χαρδαλιά σαν τον σκληρό Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κατά την πρώτη φάση της Πανδημίας του κορονοιού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τότε όμως ότι ο κύριος Χαρδαλιάς και η κυβέρνηση, επένδυσε στον φόβο των συμπολιτών μας, προκειμένου να πειθαρχήσουν και όντως στην πρώτη φάση να διαχειριστούμε σε γενικές γραμμές καλά την πρώτη πανδημία. Και αυτό θα πρέπει να τους πιστωθεί. Όμως κατά την δεύτερη φάση της πανδημίας τα  πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά. Όταν η κυβέρνηση και ο κύριος Χαρδαλιάς έπρεπε να πείσουν, δεν έπεισαν τους Έλληνες πολίτες, με αποτέλεσμα να είμαστε στις τελευταίες θέσεις στην δεύτερη φάση της πανδημίας, οι οποίες αφορούν τον εμβολιασμό, τη νοσηλεία στις εντατικές αλλά και τους θανάτους από κορονοιό. Εάν στην πρώτη περίοδο ήταν μια καλή διαχείριση από την κυβέρνηση, στην δεύτερη ήταν μια πάρα πολύ κακή διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης. Εάν στις αποφάσεις της πρώτης φάσης της πανδημίας όλο αυτό οφείλεται στην συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών αυτό και κατά την δεύτερη φάση της πανδημία θα έπρεπε να οφείλεται στην συμπεριφορά των πολιτών. Επομένως, δεν νομίζω ότι υπήρχε μια καλή διαχείριση της κρίσης από τον κ. Χαρδαλιά. Αλλά και κατά το πρόσφατο παρελθόν, είδαμε εντυπωσιακά πράγματα. Είδαμε να κοντεύουν να καούν ελικόπτερα και να φτάσει να καεί ένα ολόκληρο στρατόπεδο το οποίο ήταν υπό την διαχείριση του κ. Χαρδαλιά. Αυτά νομίζω ότι δεν αποτελούν καλώς κείμενα τα οποία αξίζει να αναφερθεί κανείς σε αυτά για το πόσο καλός ήταν ο κ. Χαρδαλιάς κατά την διακυβέρνηση από την Νέα Δημοκρατία. 

Κλείνοντας θα θέλατε να απευθύνεται ένα τελευταίο μήνυμα προς τους πολίτες της Αττικής;

ΝΑΙ, οι εκλογές του Οκτώβρη είναι πάρα πολύ σημαντικές για τις ζωές 5 εκατομμύρια πολιτών. Δεν πρέπει να τις αφήσουμε στην τύχη της.

Καλώ τους πολίτες της Αττικής να έρθουν στην κάλπη την 8η Οκτωβρίου και να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο του κ. Σγουρού, ενός πολιτικού ο οποίος έχε αποδείξει το έργο το οποίο έχει κάνει. Καλώ ειδικά τους πολίτες εκείνους οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κ. Μητσοτάκη κατά τις εκλογές του Ιουνίου να έρθουν και αυτοί και να υποστηρίξουν το ψηφοδέλτιο του κ. Σγουρού. Υπάρχει εναλλακτική. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μια στρεβλή αντίληψη περί συγκεντρωτικού κράτους στην πραγματικότητα θέλει να μετατρέψει την περιφέρεια  σε ένα ακόμη υφυπουργείο. Η περιφέρεια της Αττικής χρειάζεται περιφερειάρχη και όχι τον υποτελή του Μητσοτάκη.  

Συνάντηση του υπ. Περιφερειάρχη κ. Ρόκου με μέλη της ομάδας ΔΙ.ΑΣ Θεσσαλονίκης

Previous article

Σκληρή απάντηση Καϊτεζίδη σε Νυφουδη: “Πάει πολύ να με κατηγορεί για πολιτική φοβία ένας αποτυχημένος πολιτικός γυρολόγος”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *