Η Θεσσαλονίκη έστειλε μηνύματα στην κάλπη των ευρωεκλογών; Δικά της μηνύματα, όχι εκείνα που προκύπτουν από τη στάση του εκλογικού σώματος σε όλη τη χώρα. Διαφοροποιείται; Τις απαντήσεις τις δίνουν οι αριθμοί.
Αρχικώς να παρατηρήσουμε ότι οι «χαλαροί» Θεσσαλονικείς τελικά πήγαν να ψηφίσουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τον μέσο όρο. Η συνολική αποχή να είναι στο 58,61%. Στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι περιορισμένη κατά μία μονάδα και στη Β’ Θεσσαλονίκης περιορισμένη κατά πέντε μονάδες. Κάτι που δείχνει ότι στην περιοχή έπιασε περισσότερο το μήνυμα της συμμετοχής, παρότι σαν τη Χαλκιδική δεν έχει…
Στο 28,31% το εθνικό ποσοστό της ΝΔ, στο 24,33% στην Α’ Θεσσαλονίκης, στο 27,15% στη Β’ Θεσσαλονίκης. Η Νέα Δημοκρατία έχει ως «βραχνά» τη Θεσσαλονίκη.
Α’ Θεσσαλονίκης
Και κυρίως το πολεοδομικό συγκρότημα. Εκεί όπου έχει όμως περιθώρια να βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ειδικά σε εθνική κάλπη, τα ποσοστά της. Αρκεί να δει ο κόσμος έργα να ολοκληρώνονται και παρεμβάσεις να παίρνουν σάρκα και οστά.
Η ειδική αυτή συνθήκη με τα τόσα μέτωπα ανοιχτά στην πόλη, με τα τόσα έργα υπό κατασκευή, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ικανοποίηση ή τη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας. Η οποία το μόνο που βιώνει προς το παρόν είναι ταλαιπωρία και σχέδια. Κούραση και προοπτική, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.
Εφόσον η κυβέρνηση αποδειχθεί συνεπής ως προς τα χρονοδιαγράμματα μπορεί να αλλάξει άρδην την εικόνα της και τη στάση του εκλογικού σώματος του πολεοδομικού συγκροτήματος. Χρόνο για να το κάνει έχει, χρειάζεται όμως τα δυο συστατικά που ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέδειξε στη χτεσινοβραδινή δήλωσή του: πιο σκληρή δουλειά, λιγότερες αστοχίες.
Στην Α’ Θεσσαλονίκης η ΝΔ κατέγραψε την πανελλαδικά έκτη χαμηλότερη επίδοσή της. Αυτή όμως είναι μόνο η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι πιο αισιόδοξη για τη ΝΔ. Διότι αν κάποιος συγκρίνει τη στάση του συγκεκριμένου εκλογικού σώματος με εκείνη που έδειξε στις ευρωεκλογές του 2019 θα διαπιστώσει ότι υπήρξε σχετική βελτίωση. Δηλαδή, ενώ πριν από πέντε χρόνια στην Α’ Θεσσαλονίκης η ΝΔ έπαιρνε τρεις μονάδες λιγότερες από το μέσο εθνικό ποσοστό της, αυτή τη φορά υπολείπεται δύο μονάδες. Και βέβαια η διαφορά συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές πριν από ένα χρόνο είναι θεαματικά υπέρ της, αφού στην εθνική κάλπη οι ψηφοφόροι της Θεσσαλονίκης έδωσαν πέρσι τέτοιο καιρό πέντε μονάδες λιγότερες σε σχέση με τους υπόλοιπους ψηφοφόρους στη ΝΔ, αλλά στις χτεσινές εκλογές έδωσαν τέσσερις.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια αποδεικνύεται πληγή για τη Νέα Δημοκρατία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ άγγιξε στην Α’ Θεσσαλονίκης το μέσο ποσοστό του, με διαφορά προς τα κάτω σχεδόν μισής μονάδας. Ουσιαστικά οι ψηφοφόροι του κόμματος στο πολεοδομικό συγκρότημα συμπεριφέρθηκαν όπως σε όλη τη χώρα. Στην πενταετία από τις ευρωεκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχασε στην Α’ Θεσσαλονίκης τις μισές ψήφους και έπεσε μια μονάδα κάτω στη διαφορά του από τη ΝΔ. Εννέα μονάδες απόσταση πριν από πέντε χρόνια, δέκα τώρα. Ανάλογη ήταν και η εικόνα που έδειξε στις βουλευτικές εκλογές της προηγούμενης χρονιάς, με απώλειες σε ποσοστά ανάλογες των πανελλαδικών. Διατήρησε πάντως στο πολεοδομικό συγκρότημα τη δεύτερη θέση κι αυτό είναι σημαντικό, έστω κι αν η Α’ Θεσσαλονίκης δεν είναι στα δυνατά χαρτιά του.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Α’ Θεσσαλονίκης κατέγραψε το δέκατο χειρότερο ποσοστό του στη χώρα. Περίπου τρεισήμισι μονάδες κάτω από το πανελλαδικό. Είναι στην τέταρτη θέση, καθώς το ξεπέρασε με μεγάλη διαφορά η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και φαίνεται ότι δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Εξάλλου, είναι εμφανές από τα χτεσινά αποτελέσματα ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν είναι το φόρτε του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Η αδυναμία να πιάσει έστω διψήφιο ποσοστό στο πολεοδομικό συγκρότημα δεν συμβαδίζει ούτε καν με τη σταδιακή άνοδο της εκλογικής επιρροής του κόμματος. Σε σύγκριση πάντως με τις ευρωεκλογές του 2019 ακόμα και με την πολύ μεγάλη αποχή φέτος πέτυχε να αυξήσει κατά 5.000 τις ψήφους που έλαβε, ενώ το ποσοστό του αυξήθηκε κατά περίπου τέσσερις μονάδες. Συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του 2023, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Α’ Θεσσαλονίκης πήρε μια μονάδα επιπλέον κι αυτό αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο αισιοδοξίας.
Εκείνο το κόμμα που αυξάνει την επιρροή του στην Α’ Θεσσαλονίκης σταθερά και πιο αποτελεσματικά από όλους είναι η Ελληνική Λύση. Τρίτη δύναμη στο πολεοδομικό συγκρότημα σε δυο διαδοχικές εκλογικές μάχες και μάλιστα πλέον σε απόσταση αναπνοής από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η επιρροή του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου στην Α’ Θεσσαλονίκης αυξήθηκε σημαντικά. Καταγράφει σχεδόν 4,5 μονάδες περισσότερες συγκριτικά με το πανελλαδικό ποσοστό του στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, όπως άλλωστε στις περισσότερες περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, ενώ η Α’ Θεσσαλονίκης είναι η δέκατη καλύτερη περιφέρειά του σε επίπεδο ποσοστών στη χώρα. Η σύγκριση με τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 είναι εκκωφαντική. Τότε η Ελληνική Λύση πήρε στην Α’ Θεσσαλονίκης 5,76% και τώρα πήρε 13,73% και σε απόλυτο αριθμό ψήφων διπλάσιες. Συγκριτικά δε με τη στάση του συγκεκριμένου εκλογικού σώματος στις περσινές εθνικές εκλογές, να θυμίσουμε ότι πριν από ένα χρόνο η Ελληνική Λύση στο πολεοδομικό συγκρότημα ήταν πέμπτη δύναμη με μονοψήφιο ποσοστό και πλέον είναι τρίτη δύναμη με καθαρά διψήφιο.
Η Α’ Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται καλή εκλογική περιφέρεια και για το ΚΚΕ. Παρά το γεγονός ότι από τρίτο στις περσινές εθνικές εκλογές το κόμμα ήρθε χτες πέμπτο στην κατάταξη, η διαφορά σε σχέση με το πανελλαδικό ποσοστό του είναι αμελητέα (σχεδόν μισή μονάδα κάτω στην Α’ Θεσσαλονίκης). Πολλαπλασίασε τις ψήφους του στο πολεοδομικό συγκρότημα σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, ανέβασε 3,5 μονάδες πάνω το ποσοστό του και κινείται πια στον εθνικό μέσο όρο του. Συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές πριν από ένα χρόνο δεν μετράει απώλειες παρά την αποχή (λιγότερες οι ψήφοι σε απόλυτο αριθμό), αντιθέτως διατήρησε και αύξησε έστω και για λίγο το ποσοστό του. Επιδεικνύει δε αξιοσημείωτη σταθερότητα προς τα πάνω…
Αναφορικά με τα υπόλοιπα κόμματα, η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού δεν έχει στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης την επιρροή που έχει στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα. Κοντά σε μέσο πανελλαδικό ποσοστό του, το κόμμα καταλαμβάνει την έκτη θέση στην Α’ Θεσσαλονίκης και σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το περσινό στην εθνική κάλπη.
Βελτιωμένο ποσοστό έχει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Α’ Θεσσαλονίκης συγκριτικά με το εθνικό ποσοστό της στις φετινές ευρωεκλογές, ενώ συγκριτικά με τις περσινές εθνικές έχει σχεδόν την ίδια επιρροή. Που σημαίνει ότι απέκτησε σταθερό ακροατήριο στην πόλη.
Λίγο πάνω από το εθνικό ποσοστό της η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου στην Α’ Θεσσαλονίκη ς. Η συγκεκριμένη περιφέρεια είναι μέσα στις 12 καλύτερες για το κόμμα. Δεδομένης της εντοπιότητας της κ. Λατινοπούλου φαντάζομαι οι προσδοκίες θα ήταν μεγαλύτερες.
Β’ Θεσσαλονίκης
Όπως και στις περσινές εθνικές εκλογές, έτσι και χτες, η Β’ Θεσσαλονίκης δίνει στη ΝΔ ποσοστό κοντά στον εθνικό μέσο όρο της. Η απώλεια συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2019 είναι μεγάλη, όπως και πανελλαδικά, στις οχτώ μονάδες με 30.000 ψήφους μείον. Απέχει από το να χαρακτηριστεί η εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκη προπύργιο, ωστόσο δεν είναι από τα αδύναμα χαρτιά της στη Βόρεια Ελλάδα και σε όλη τη χώρα. Είναι προφανές όμως ότι σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023 η ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης καταγράφει πολύ μεγάλες απώλειες. Η διαφορά της από τον δεύτερο, που τώρα πια είναι άλλος, δεν είναι εκείνο το εκκωφαντικό των 27 μονάδων, αλλά περιορίστηκε στις 12. Και μιλάμε για μια εκλογική περιφέρεια με μεγάλη ανομοιογένεια, που όμως έχει βάση της τον πρωτογενή τομέα, τους αγρότες, όπου η ΝΔ πρέπει να δει τι πήγε στραβά…
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταγράφει ισχυρές απώλειες στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Από δεύτερος πέρσι έπεσε τρίτος, το ποσοστό του συγκριτικά με τον εθνικό μέσο όρο του είναι μειωμένο κατά περίπου τέσσερις μονάδες και στη Β’ Θεσσαλονίκης το κόμμα καταγράφει την ένατη χειρότερη επίδοσή του. Περίπου επτά μονάδες κάτω σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 και δυο μονάδες κάτω σε σχέση με τις περσινές βουλευτικές εκλογές. Από τις εκλογικές περιφέρειες που αποτελούν πληγή για το κόμμα.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στη Β’ Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Απέχει από τον μέσο όρο του περίπου δυο μονάδες. Είναι τέταρτο στην κατάταξη, χάνοντας μια θέση σε σύγκριση με τις περσινές εθνικές εκλογές, αν και αύξησε κατά μια μονάδα το ποσοστό του. Εμφανίζει μια εικόνα στασιμότητας, ίσως και πολύ μικρής βελτίωσης.
Η Ελληνική Λύση έχει ως προπύργιό της τη Β’ Θεσσαλονίκης. Η επιρροή του κόμματος του κ. Βελόπουλου είναι εμφανώς αυξημένη στην περιοχή. Δεύτερο κόμμα είναι η Ελληνική Λύση στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, με ποσοστό που ζαλίζει. Με το 15,82% που κατέγραψε χτες, η Β’ Θεσσαλονίκης φιγουράρει στην τέταρτη θέση των καλύτερων ποσοστών του κόμματος πανελλαδικά. Εξάλλου οι 12 καλύτερες εκλογικές περιφέρειες του κ. Βελόπουλου είναι όλες από τη Βόρεια Ελλάδα και από αυτές οι οχτώ είναι της Κεντρικής Μακεδονίας. Περίπου 6,5 μονάδες πάνω από τον εθνικό μέσο όρο του έπιασε στη Β’ Θεσσαλονίκης το κόμμα, ενώ διπλασίασε το ποσοστό του σε σχέση με τις περσινές βουλευτικές εκλογές και το τριπλασίασε σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019. Δείγμα του πυρήνα που έχει στήσει εκεί η Ελληνική Λύση.
Το ΚΚΕ υπολείπεται μεν του πανελλαδικού μέσου όρου του, αλλά δεν είναι κι από τις χειρότερες εκλογικές περιφέρειές του η Β’ Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, διπλασίασε τα ποσοστά του συγκριτικά με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, ενώ σε σχέση με τις περσινές εθνικές αύξησε πάνω από μια μονάδα την επιρροή του.
Για τη Νίκη του Δημήτρη Νατσιού η Β’ Θεσσαλονίκης είναι η πέμπτη καλύτερη εκλογική περιφέρεια πανελλαδικά σε επίπεδο ποσοστών. Στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια το κόμμα καταγράφει ποσοστό 6,67%, δηλαδή 2,3 μονάδες πάνω από το εθνικό ποσοστό του, ενώ σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές κυμαίνεται περίπου στα ίδια.
Η Πλεύση Ελευθερίας στη Β’ Θεσσαλονίκης εμφανίζει σταθερότητα, πολύ κοντά και λίγο πάνω από τον εθνικό μέσο όρο της. Πολλαπλασίασε βέβαια τις δυνάμεις της στην περιοχή συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2019 και λαμβάνει με σχετική άνεση εκλόγιμο ποσοστό στην περιοχή.
Η Β’ Θεσσαλονίκης έδωσε στη Φωνή Λογικής το έβδομο καλύτερο ποσοστό της πανελλαδικά και το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου τα πήγε πολύ καλά στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Προφανώς δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με τις περσινές εθνικές εκλογές, όπου η κ. Λατινοπούλου δεν είχε περιθώρια να δείξει τη δυναμική της, όμως στη Β’ Θεσσαλονίκης την έδειξε χτες και έχει μια εκλογική περιφέρεια, στην οποία προφανώς μπορεί να επενδύσει για το μέλλον.
Πηγή: Voria.gr
Comments