Συνέντευξη παραχώρησε στο “Μ” και τον Μπάμπη Καραγεωργίου ο Γιώργος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.
Ο κ.Αρβανιτίδης έκανε αναφορά στην παρουσίαση του βιβλίου του “Πράσινη & Δίκαιη Μετάβαση” αλλά και γενικότερα σε όλο το εγχείρημα της συγγραφής λέγοντας πως:
” Δεν διεκδικώ δάφνες συγγραφέα, αλλά προσπάθησα να κάνω έναν απολογισμό όπως σας προανέφερα της τελευταίας 5ετίας μου ως υπεύθυνος Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.”
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ο οποίος είναι Επικεφαλής Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε ένα μικρό απολογισμό της θητείας του σε αυτή την θέση και τόνισε πως “ο δικός μας απολογισμός έχει να επιδείξει ότι προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την αλληλεπίδραση του τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.”
Τέλος ο κ.Αρβανιτίδης έκανε μία αναφορά στα προβλήματα , αλλά και στις προοπτικές της Β’ Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:
1) Έχοντας φτάσει στην λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου και με ορίζοντα τις εκλογές της 21ης Μαίου ποιές θα λέγατε ότι είναι οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που έχετε καταθέσει στην διάρκεια αυτής της περιόδου με έμφαση και τον τομέα Ενέργειας στον οποίο είστε Υπεύθυνος; (επιγραμματικά)
Πιστεύω ότι στο τέλος κάθε θητείας τόσο η κυβερνητική πλειοψηφία όσο και η αντιπολίτευση οφείλουν να παρουσιάζουν στους πολίτες έναν απολογισμό. Ο δικός μας απολογισμός έχει να επιδείξει ότι προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την αλληλεπίδραση του τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Βάλαμε στο επίκεντρο τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη ενός εθνικού κλιματικού νόμου. Θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα του συνολικού μας προγράμματος την «Πράσινη Ανάπτυξη», αλλά με παραγωγή στον τόπο μας. Όραμά μας η «πράσινη» και δίκαιη μετάβαση, από τους πολίτες για τους πολίτες. Είμαστε αυτοί που καθιερώσαμε τον όρο της «ενεργειακής δημοκρατίας» με έγκαιρη αλλαγή του ενεργειακού μίγματος και τη δυνατότητα οι πολίτες να γίνουν παραγωγοί και καταναλωτές καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ, ορίζοντας οι ίδιοι την δική τους ενεργειακή ανεξάρτητη πορεία, με φωτοβολταϊκά στις στέγες, μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και άλλα πολλά, μερικά εκ των οποίων μόλις τώρα, τον Απρίλιο του 2023, ανακαλύπτει η κυβέρνηση. Δυστυχώς, όλα αυτά τα βλέπουμε να έρχονται καθυστερημένα και με μεγαλύτερο κόστος πλέον για όλους. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 ζητούσαμε να σταματήσουν οι «γκρίζες ζώνες» στα ενεργειακά τιμολόγια. Ζητάγαμε και ζητάμε διαφάνεια, ενεργειακή δικαιοσύνη και ενεργειακή δημοκρατία: στις χρεώσεις, στα τιμολόγια, στην παραγωγή ενέργειας, στη φορολόγηση των υπερκερδών, στην πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο.
2) Ποιό θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των εθνικών εκλογών; Ποιός θα πρέπει να είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ στην κάλπη;
Αυτό που προβάλουμε εμείς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ως αναγκαιότητα είναι η ανατροπή των δύο αποτυχημένων συστημάτων διακυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το δίλημμα Μητσοτάκης – Τσίπρας παγιδεύει τους πολίτες σε αδιέξοδο. Ανάμεσα στην επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ που είδαμε και δοκιμάσαμε και στη διαιώνιση ενός κλειστού συστήματος συγκεντρωτικής διαχείρισης της εξουσίας από τη ΝΔ. Με τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είδαμε το λαϊκίστικό κράτος – λάφυρο. Με την ΝΔ είδαμε το ελιτιστικό κράτος – μπάχαλο. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να την κρατήσουμε στο σωστό δρόμο μέσα από τις κρίσεις και να εγγυηθούμε καλύτερες ημέρες για τους μη προνομιούχους και ευάλωτους συμπολίτες. Για αυτό και ζητάμε οι πολίτες να δώσουν με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δύναμη για απόφαση αλλαγής αυτών των συστημάτων.
3) Την Τετάρτη 19 Απριλίου θα παρουσιάσετε το βιβλίο σας “Πράσινη & Δίκαιη Μετάβαση” με ένα εξαιρετικά αξιόλογο πάνελ. Τι θα διαβάσει επιγραμματικά ο αναγνώστης σε αυτό σας το πόνημα; Ποιές θεωρείτε τις αστοχίες του παρόντος παραγωγικού μοντέλου; Ποιές αλλαγές πρέπει να γίνουν;
Δεν διεκδικώ δάφνες συγγραφέα, αλλά προσπάθησα να κάνω έναν απολογισμό όπως σας προανέφερα της τελευταίας 5ετίας μου ως υπεύθυνος Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Βάζοντας το γενικότερο πλαίσιο της περιόδου των πολυκρίσεων που βιώνουμε (οικονομική, κλιματική, υγειονομική, ενεργειακή) και την ανάγκη επιτέλους επικεντρωθούμε σε ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Είναι αυτό ακριβώς που συζητάμε εδώ και χρόνια αλλά το πολιτικό σύστημα δεν έχει καταφέρει να δώσει τις απαραίτητες συναινέσεις και απαντήσεις με όφελος για τους πολλούς και όχι μόνο για λίγους. Σκοπός λοιπόν του βιβλίου είναι η παρουσίαση αυτής της διαδρομής μου την περίοδο 2019-2023 μέσα από ένα μικρό, αλλά χαρακτηριστικό δείγμα κειμένων, άρθρων, ομιλιών και παρεμβάσεων, που αναδεικνύουν:
α) το γενικότερο όραμα μιας «πράσινης» και δίκαιης μετάβασης, με πρωταγωνιστές όμως τους πολίτες,
β) την ανάγκη να υιοθετήσουμε ένα πιο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, αλλάζοντας όμως πρωθύστερα και το καταναλωτικό μας μοντέλο, μετασχηματίζοντας δηλαδή τόσο την παραγωγή όσο και την κατανάλωση,
γ) την ενεργειακή δημοκρατία με ισότιμες και δίκαιες ευκαιρίες για όλους και
δ) τις υποδομές και τις λύσεις που θα απαντήσουν με ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.
Θα έχω την τιμή και την χαρά να προλογίσουν το βιβλίο, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο καθηγητής του ΕΜΠ και γραμματέας του τομέα ενέργειας του κόμματος Χάρης Δούκας καθώς και ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Ζαλίδης. Πιστεύω ότι θα ακουστούν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Θα είναι μια ανοιχτή εκδήλωση την Τετάρτη 19.04.2023 και ώρα 19:00 στο Porto Palace και καλώ όλους όσους ενδιαφέρονται για τα ζητήματα αυτά να έρθουν να την παρακολουθήσουν.
4) Β’ Θεσσαλονίκης, η περιφέρεια σας. Ποιά είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, ποιές αλλαγές πρέπει να γίνουν;
Πάντα αντιλαμβανόμουν ότι για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, βάζαμε ψηλά τον πήχη και διαρκώς περνάγαμε από κάτω. Η περιοχή της Θεσσαλονίκης δείχνει να έχει «βαλτώσει». Το νόμισμα αυτό έχει δυο όψεις. Από την μια, η περιοχή μας έχει δυνατότητες, αναξιοποίητες σε μεγάλο βαθμό – λόγω πολλών πλεονεκτημάτων που συγκεντρώνει – και από την άλλη, για πολύ συγκεκριμένους λόγους δεν έχει καταφέρει ακόμη να τα αξιοποιήσει. Παραμένει μια διαρκής εκκρεμότητα και μια συζήτηση που τείνει να λάβει μεταφυσικά χαρακτηριστικά. Αυτή η πραγματικότητα έχει διαμορφώσει ένα status quo που στο πέρασμα του χρόνου δημιουργεί μια δυσαρέσκεια, ίσως και έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πολιτικό προσωπικό, όλων των βαθμίδων – τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό. Η ανάπτυξη της πόλης περνά βέβαια και μέσα από αποφάσεις που λαμβάνονται στο εθνικό κέντρο και σχετίζονται με την κατανομή των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, όμως θα ήταν λάθος αν εντοπίζαμε την όποια κακοδαιμονία μόνο 500 χιλιόμετρα νοτιότερα.
Ειδικότερα η περιοχή της Β΄ Θεσσαλονίκης αξίζει ένα πολύ πιο λαμπρό μέλλον, αξίζει περισσότερα. Αξίζουμε να διεκδικήσουμε και να φτιάξουμε επιτέλους την περιφέρεια μας, τόπο που θα θέλει κάθε άνθρωπος να ζει, να δημιουργεί, να σπουδάζει και να επισκέπτεται. Όχι ως πίσω αυλή της Θεσσαλονίκης, αλλά ως δυναμική ενδοχώρα, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Τα πλεονεκτήματα :
- του φυσικού πλούτου και της βιοποικιλότητας,
- των πολιτισμικών μνημείων,
- των ανεκμετάλλευτων χώρων και εκτάσεων,
- της ζωικής και αγροτικής παραγωγής,
- των βιομηχανικών περιοχών και πάρκων.
Οι πολίτες και οι κάτοικοι της Β΄ Θεσσαλονίκης πρέπει να αποκτήσουν:
- νέα μέσα σταθερής τροχιάς και δίκτυα σύνδεσης με την πόλη της Θεσσαλονίκης και τις γύρω περιοχές,
- σύγχρονες υποδομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας και παιδείας,
- πόσιμο νερό ύδρευσης και καλύτερη διαχείριση νερού άρδευσης,
- δυνατότητες παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε. και ενεργειακής αυτονόμησης νοικοκυριών, βιοτεχνικών, κτηνοτροφικών και αγροτικών εγκαταστάσεων,
- σχέδια πολεοδομικής αναγέννησης και χωροταξικής αναδιάταξης της ΔΕΘ,
- πράσινες αναπλάσεις, δίκτυα ποδηλατοδρόμων και διαδρομές βιώσιμης αστικής κινητικότητας,
- «έξυπνες» ψηφιακές υποδομές με υψηλές και οικονομικότερες ταχύτητες διαδικτύου,
- κίνητρα προώθησης ποικίλων μορφών ήπιου αειφορικού τουρισμού.
Comments