0
Σε μια «βαριά και ανθυγιεινή πολιτική μπλόφα» αναφέρεται ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σχετικά με την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Ο υπουργός σημειώνει ότι «καταρχήν να συμφωνήσουμε όλοι ότι με τη δημόσια υγεία και τους υγειονομικούς μας δεν πρέπει να παίζουμε. Η υγεία δεν έχει πολιτικό χρώμα και θα έπρεπε να μένει έξω από πολιτικούς καυγάδες και ανταγωνισμούς.

Γι’ αυτό και προκαλεί αρνητική εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ – στη σπουδή του να εμφανιστεί ως ένα κόμμα που καταθέτει θετικές και φιλολαϊκές προτάσεις – υπέπεσε για άλλη μια φορά στην παγίδα του πολιτικού μαξιμαλισμού και του ανεύθυνου λαϊκισμού, ως άλλος πράσινος ΣΥΡΙΖΑ».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου;

«Βαριά και ανθυγιεινή πολιτική μπλόφα

Καταρχήν να συμφωνήσουμε όλοι ότι με τη δημόσια υγεία και τους υγειονομικούς μας δεν πρέπει να παίζουμε. Η υγεία δεν έχει πολιτικό χρώμα και θα έπρεπε να μένει έξω από πολιτικούς καυγάδες και ανταγωνισμούς.
Γι’αυτό και προκαλεί αρνητική εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ -στη σπουδή του να εμφανιστεί ως ένα κόμμα που καταθέτει θετικές και φιλολαϊκές προτάσεις- υπέπεσε για άλλη μια φορά στην παγίδα του πολιτικού μαξιμαλισμού και του ανεύθυνου λαϊκισμού, ως άλλος πράσινος ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροπολογία που κατατέθηκε για καθολική επέκταση των “βαρέων και ανθυγιεινών” σε όλους αδιακρίτως τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία έχει τρία βασικά προβλήματα που την καθιστούν ανεύθυνη και μη υλοποιήσιμη:
1) είναι επιστημονικά άτοπη καθώς σε καμία χώρα του κόσμου και σε κανένα σύστημα υγείας δεν υπάρχει καθολική εφαρμογή των βαρέων και ανθυγιεινών σε όλους τους κλάδους υγειονομικών, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Η υπαγωγή πολύ συγκεκριμένων ειδικοτήτων στα βαρέα και ανθυγιεινά γίνεται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια ως προς την επίπτωση που έχουν οι συνθήκες εργασίας στο προσδόκιμο ζωής των εργαζόμενων.

2) είναι δημοσιονομικά ακοστολόγητη και δεν συνοδεύεται από αντίμετρο για την χρηματοδότησή της. Το κόστος για την καθολική εφαρμογή της ανέρχεται στα 165 εκ. Ευρώ. Θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ επομένως να μας πει ποια κοινωνική δαπάνη εισηγείται να περικοπεί ή ποιος φόρος να αυξηθεί ώστε να πληρωθούν αυτά τα χρήματα.

3) είναι επιχειρησιακά επικίνδυνη διότι σε μια περίοδο που το ΕΣΥ χρειαζεται κίνητρα για να κρατήσει το ανθρώπινο δυναμικό εντός των νοσοκομείων μας με πρόσθετα μισθολογικά μέτρα, ανοίγει την πόρτα της εξόδου από το ΕΣΥ μέσω της πρόωρης συνταξιοδότησης άμεσα σε 7.700 υγειονομικούς και μέσα στα επόμενα 2 χρόνια σε 12.200. Το ex post ψευδοεπιχείρημα αφού πιάστηκαν «με τη γίδα στην πλάτη» ότι η ρύθμιση αφορά το μέλλον είναι σαθρό, καθώς συνδυαστικά με τις υφιστάμενες ασφαλιστικές και εργασιακές διαταξεις κατοχυρώνεται δικαίωμα και αναδρομικής εξαγοράς ενσήμων μόλις με 4.300 ευρώ για συνταξιοδότηση στα 62 έτη.

Η κυβερνητική φροντίδα για τις εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες των υγειονομικών μας είναι διαρκής πάντα στο μέτρο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Και υλοποιείται ήδη με μια σειρά από πολιτικές όπως η πρόσφατη ανακοίνωση για ειδική αυτοτελή φορολογία των εφημεριών με συντελεστή 22%, ένα πάγιο αίτημα των υγειονομικών μας. Η επίδειξη, όμως, δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας με ανεύθυνες, ανέφικτες και ακοστολόγητες προτάσεις αποτελεί απλά κοροϊδία.

Γι’αυτό και η πολιτική υπευθυνότητα στις δημόσιες τοποθετήσεις και τις κομματικές εξαγγελίες πρέπει κάποια στιγμή να αποτελέσει αυτόνομη αξία, αν θέλουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να μην επαναλάβουμε ξανά τα λάθη του παρελθόντος. Και αυτό αφορά τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση»

Στην αντεπίθεση ο Κασσελάκης για το Πόθεν Έσχες: «Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη – Είναι θέμα αξιοπρέπειας»

Previous article

Κυριάκος Μερελής: Επίσκεψη του υποψήφιου προέδρου του Ε.Ε.Θ στην Έκθεση “PHILOXENIA”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in top