0
Στην άμυνα, την ενέργεια και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο αμερικανικό κανάλι CNN. 
«Ειλικρινά μιλώντας, θα έπρεπε να έχουμε δει τα σημάδια πολύ πιο πριν, πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ και αν διαβάσετε την έκθεση Ντράγκι, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με το τι χρειάζεται να κάνει η Ευρώπη για να διασφαλίσει τη στρατηγική της αυτονομία και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως αυτές οι «γενναίες συστάσεις» έχουν ήδη συζητηθεί στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Αισθάνομαι ένα πολύ θετικό μομέντουμ που εντείνεται, πιστεύω ότι είμαστε σε ένα συγκεκριμένο σημείο που πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Για παράδειγμα να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνά μας, όχι μόνο ως μεμονωμένα κράτη μέλη, αλλά και συλλογικά πιθανόν. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό για να συμπληρώσουμε τον αμυντικό μας προϋπολογισμό, όταν η άμυνα καθίσταται προτεραιότητα; Θα μπορέσουμε άραγε να υλοποιήσουμε την πράσινη συμφωνία και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε τα υφέρποντα ζητήματα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας; Πώς θα έχουμε πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια; Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία έχουμε συζητήσει κατά το παρελθόν. Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις επιτυχώς, αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα να κινηθούμε προς τα εμπρός. Και η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ακριβώς αναγνωρίζουν ότι αυτή είναι η στιγμή για γενναία δράση» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Κουέστ αντέτεινε ότι πιο κρίσιμο είναι το Συμβούλιο. «Μιλούσαμε με τον κύριο Ντράγκι όταν είπε ότι η Επιτροπή συμφωνεί με τις προτάσεις και τις έχει προσυπογράψει, αλλά το Συμβούλιο και φυσικά τα κράτη μέλη ξεχωριστά θα αποτελέσουν το ζήτημα στην εφαρμογή των συστάσεων – προτάσεων Ντράγκι. Είστε υπέρ αυτών και θα τις προωθήσετε στο Συμβούλιο;» ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό να απαντά θετικά: «Φυσικά, και θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι πριν από τέσσερα έτη, όταν πολεμούσαμε την πανδημία, δημιουργήσαμε το ταμείο ανάκαμψης Νext Generation EU. Πολλοί απρόθυμοι πίστευαν ότι δεν θα συνέβαινε. Αλλά συνέβη. Γιατί; Διότι οι καιροί το απαιτούσαν, και τώρα είμαστε σε ένα σημείο καμπής. Κάποιες αποφάσεις φυσικά θα σημάνουν ότι πρέπει να σκεφτούμε τον κοινό δανεισμό, την κοινή χρηματοδότηση, ενώ άλλα ζητήματα έχουν να κάνουν με την απλοποίηση – με άλλα λόγια, θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις ενστάσεις σε ενιαίο επίπεδο».

«Είμαι υπέρ μιας ολιστικής προσέγγισης αναφορικά με την έκθεση Ντράγκι. Oχι ότι είναι βολικό προς εμάς. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν κατά πλειοψηφία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες θα μπορούν να διατηρήσουν τις ενστάσεις τους επί κρίσιμων ζητημάτων, όπως η εξωτερική πολιτική, η άμυνα και η ασφάλεια. Αυτό θα είναι ένα ζήτημα που θα συζητήσουμε ειλικρινώς».

Ερωτηθείς για την εκλογή του Τραμπ και το κατά πόσο η επάνοδός του στον Λευκό Οίκο είναι «η κρίση – ώθηση που χρειάζεται η Ευρώπη» για να σημειωθεί κάποια εξέλιξη, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Πιστεύω ότι η κρίση ήταν ήδη εδώ και φυσικά κάποιοι δεν ήθελαν να την αντιμετωπίσουν. Η ενέργεια, για παράδειγμα, οι τιμές ενέργειας, το γεγονός ότι δεν προωθήσαμε ένα οικοσύστημα startup για να δαμάσουμε την τεχνητή νοημοσύνη, δεν επενδύσαμε αρκετά σε καθαρές τεχνολογίες όπου μπορούμε να διαδραματίσουμε έναν ηγετικό ρόλο. Ο κώδων χτυπούσε πάρα πολύ δυνατά, ακόμη και πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ. Νομίζω ότι αυτή η αλλαγή στην αμερικανική σκηνή μπορεί να λειτουργήσει ως μια ώθηση για να αντιμετωπιστούν τα υφέρποντα προβλήματα που υπήρχαν επί μακρόν, αλλά δυστυχώς είχαμε επιλέξει να αγνοήσουμε».

Ο Ρ. Κουέστ ρώτησε τον πρωθυπουργό για τις ισορροπίες στο Συμβούλιο της Ευρώπης: «Η Γερμανία θα βρίσκεται σε πολιτικό λίμπο, η Γαλλία θα βρίσκεται σε δύσκολα πολιτικά ύδατα, πιστεύετε ότι θα αναλάβετε κάποιον ηγετικό ρόλο σε άτυπο επίπεδο, ώστε να υπάρξουν συνασπισμοί συμφωνιών εντός Ευρώπης;»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως ο ίδιος είναι ένα από τα λίγα μέλη του Συμβουλίου που έχει εργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ και στο παρελθόν. «Είμαι πεπειραμένος για να καταλάβω πώς δουλεύει το Συμβούλιο και νομίζω ότι έχω το προνόμιο να εκπροσωπώ μια χώρα η οποία έχει επιτύχει αξιοθαύμαστη ανάκαμψη. Αν σκεφτείτε ότι τώρα πολλές χώρες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά θέματα, αλλά η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που μειώνει φόρους, αντίθετα από άλλες. Υπάρχουν άλλες χώρες όπου βλέπουμε πρόβλημα στη μεταποίηση. Όχι στην Ελλάδα. Άρα πιστεύω ότι ερχόμαστε στο τραπέζι έχοντας σε τάξη τα του οίκου μας».

O κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το Μετρό της Θεσσαλονίκης για το οποίο σχολίασε ότι δεν είναι ένα συνηθισμένο μετρό, καθώς σε αυτό έχουν ενσωματωθεί τα αρχαία ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. «Ηταν ένα εξαιρετικά περίπλοκο έργο. Καθώς σκάβαμε για το μετρό, ουσιαστικά συναντούσαμε ζώνες της αρχαίας πόλης της Θεσσαλονίκης».

Όπως είπε, πραγματική πρόκληση ήταν να διασφαλιστεί ότι θα ολοκληρωθεί το έργο ενώ ταυτόχρονα θα διατηρηθεί η μοναδική πολιτιστική κληρονομιά. «Και βασικά, αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να αφαιρέσουμε με εξαιρετική προσοχή κάθε κομμάτι». «Οι άνθρωποι περνούν από εκεί για να πάρουν το τρένο για τη δουλειά τους, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκονται μέσα σε ένα μουσείο. Είμαστε πολύ περήφανοι για το έργο και χαρούμενοι που τελικά ολοκληρώθηκε έστω και με μεγάλη καθυστέρηση».

Πηγή: kathimerini.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Το επίτευγμα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη στο Μετρό Θεσσαλονίκης είναι η καθυστέρηση, η καταστροφή και η σπατάλη

Previous article

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Επανεκκίνηση, προσκλητήριο, εξωστρέφεια το τρίπτυχο Φάμελλου

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in top