0

O Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Δημοσιογράφο, Γαβρή Άγγελο

Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη και Πρόεδρος της  περιφερειακής ένωσης δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, κατέθεσε 4+1 παρεμβάσεις σχετικά με ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες τόσο στο παρόν όσο και θα απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον.

Σε μια κουβέντα που κύλησε χωρίς να γίνει αισθητός ο χρόνος, τα όσα ακούσθηκαν και ειπώθηκαν αποτελούν τον σημαντικό λόγο που ο κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης βρίσκεται στο προσκήνιο, στην διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια. Με έμφαση στην παραγωγική αυτοδιοίκηση, με διαφανείς όρους και με “ποντάρισμα” στις νέες τεχνολογίες με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα κάθε πολίτη, ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη είναι από τους λίγους “έξυπνους” και “πράσινους” δήμους πανελλαδικά.

Παρέμβαση 1η: “Η ασφάλεια των πολιτών είναι κάτι που μας αφορά”

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το ποιο είναι το πλάνο της διοίκησης για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων καθώς και την ενίσχυση της ασφάλειας στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, ο κ.Καϊτεζίδης είναι παραπάνω από κατατοπιστικός:

“Μιλάμε για κλιματική κρίση, όχι για κλιματική αλλαγή”: Μέσα από μια σειρά έργων θωρακίζουμε τον δήμο μας. Χαρακτηριστικά πραδείγματα το  ρέμα Σταγειρίτη, το Χαλιλ ντε Ρε  στο ιστορικό κέντρο της Πυλαίας και το Ρέμα “Κυψέλη” για το οποίο συνεργαζόμαστε στενά με την Περιφέρεια.  Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Πυροσβεστική, τα Δασαρχεία, τις Εθελοντικές μας ομάδες, έχουμε φτιάξει ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας και πρόληψης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και πρόσφατα θα έλεγα, κατά κοινή ομολογία, “ανεβήκαμε level” καθώς γίναμε μόλις ο 2ος δήμος σε όλη τη χώρα που χρησιμοποιεί τεχνολογία Drones για την πρόληψη και την προστασία των πολιτών.  Λειτουργούμε με επιτυχία 24ώρες το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα το σύστημα ελέγχου μέσω Drones τα οποία έχουν και θερμικές κάμερες για να έχουν πρόσβαση σε σημεία που δεν φαίνονται αλλιώς. Τονίζω εδώ πως το συγκεκριμένο σύστημα ελέγχου προστατεύει πλήρως τα προσωπικά δεδομένα των συνδημοτών μας μέσω ειδικής εφαρμογής. 

“Ο δήμος μας πρωτοπορεί. Αυτή η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί ΚΑΙ για την προστασία των συνδημοτών μας από έκνομες ενέργειες, γινόμαστε αιχμή του δόρατος στην πάταξη της αυξανόμενης εγκληματικότητας . Στόχος μας η εφόλης της ύλης προστασία των πολιτών του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη.

Ακούστε τα όσα είπε ο κ.Ιγνάτιος Καϊτεζίδης αναλυτικά:

Παρέμβαση 2η:”Η ποιοτική υπηρέτηση της καθημερινότητας είναι ο πυρήνας της Δημοτικής λειτουργίας”

Στη συνέχεια, ο κ. Καϊτεζίδης ρωτήθηκε σχετικά με την “υπόθεση” Δημοτικά τέλη καθώς και για το πλάνο, το έργο και τον σχεδιασμό της διοίκησης του δήμου σχετικά με τα μείζονα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών:

“Πάντοτε πίστευα πως στα μάτια των συνδημοτών μας, “πετυχημένος Δήμαρχος” είναι ο “νοικοκύρης” Δήμαρχος”. Έτσι λοιπόν θα μιλήσω για μια καθημερινότητα που έχει άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών. Μια σειρά υπηρεσιών που ξεκινούν από τον πολίτη και καταλήγουν στον πολίτη. Για το πράσινο, την αποκομιδή των ογκωδών, την καθαριότητα και φυσικά να μιλήσουμε για το καθιερωμένο πλέον σε όλους 15195 και το διαδικτυακό “αδερφάκι του” e15195 , το οποίο μάλιστα χρησιμοποιείται στην αυτοδιοίκηση ως το πλέον πετυχημένο εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων ενώ έχει αποσπάσει σωρεία βραβείων τα τελευταία χρόνια.  Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη τέτοια τεχνολογία σε δήμο της χώρας, γύρω  από αυτό το σύστημα ελέγχου έχουμε “χτίσει” την ισχυρή μας παρουσία ένω έχουμε γράψει ιστορία στην αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων με τις υπηρεσίες να είναι κάθε Χειμώνα και όποτε χρειαστεί, πρώτη είδηση σχετικά με την ετοιμότητά τους. 

Παρέμβαση 3η:”Μύθος” τα ακριβά δημοτικά τέλη στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

“Κάποιοι με το “άγχος” των αυτοδιοικητικών εκλογών, λένε και μια “κουβέντα παραπάνω” – Η Επανομή, για παράδειγμα, έχει πιο ακριβά δημοτικά τέλη από το Πανόραμα.  Οι υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος είναι πολλές και τις γνωρίζει ο καθένας. Άρα μιλάμε για πλήρως ανταποδοτικά τέλη ως προς την ποιότητα ζωής του πολίτη. Έχουμε ωστόσο την δυνατότητα να μειώσουμε τα τέλη ως και 50%  και αυτό για να γίνει πραγματικότητα πρέπει να το πετύχουμε όλοι μαζί. Έχουμε άξονες εφαρμογής για να γίνει αλλαγή του μοντέλου χρέωσης στον πολίτη σε ό,τι αφορά την καθαριότητα. Μέχρι στιγμής η χρέωση ήταν με βάση το τ.μ, πλέον υπάρχει κάτι που χρησιμοποιείται κατά κόρον στο εξωτερικό το γνωστό “pay as you throw” δηλαδή χρέωση με βάση τον όγκο των απορριμμάτων κάθε σπιτιού. Άλλωστε σε ό,τι αφορά την “πράσινη” επένδυση των υπηρεσιών του δήμου, τονίζω οτι είμαστε ο πρώτος δήμος στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας που θέτει σε πιλοτική εφαρμογή του “καφέ κάδου”. Με την καλή συνεργασία του καλού μου φίλου και συνεργάτη, Μιχάλη Γεράνη, του Προέδρου ΦΟΔΣΑ, έχουμε φτιάξει ένα “πλέγμα” πράσινης  διοίκησης. Follow Green και κομποστοποίηση, την δημιουργία φορητών πράσινων σημείων που σε διάφορες περιοχές του δήμου συλλέγουν την ανακύκλωση ενώ δημιουργούμε σταθερά πράσινα σημεία ανακύκλωσης σε πολλές περιοχές στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Επενδύουμε στην σημαντική μείωση των απορριμμάτων, μια μείωση που μπορεί να φτάσει και στο 50% των δημοτικών τελών. Αυτοί που θα ενταχθούν πιλοτικά στο πρόγραμμα αλλαγής χρέωσης στα απορρίμματα, θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την επιτυχία του προγράμματος για το οποίο είμαι αισιόδοξος. 

Παρέμβαση 4η: “Είμαστε ένας Δήμος που επενδύει στην τεχνολογία και τις smart εφαρμογές”

Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, είναι ήδη μια “Πράσινη πόλη” και γίνεται διαρκώς μια “εξυπνότερη πόλη”. Είμαστε ένας δήμος που επενδύει στην τεχνολογία και τις smart εφαρμογές. Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, το λέει το Υπουργείο Εσωτερικών που κατατάσσει το δήμο μας 8ο σε 332 δήμους σε όλη τη χώρα σε ό,τι αφορά την χρήση νέων τεχνολογιών. 

Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην τεχνολογία, μάλιστα έχουμε καταθέσει πολύ πρόσφατα την πρότασή μας για νέα ψηφιακή “βεντάλια” αξίας 2 εκατ. ευρώ  στο υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης. Οι smart εφαρμογές και η χρήση της τεχνολογίας, δεν βοηθούν μόνο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας, είναι και εργαλεία που βασίζονται στην διαφάνεια και την ορθή χρήση και θέλουμε να ενισχύσουμε την παρουσία τους στην καθημερινότητα των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά την “πράσινη πόλη” γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Τελευταίο μεγάλο παράδειγμα είναι η ολοκλήρωση της ενεργειακής κοινότητας του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Να είστε σίγουροι πως όπως αλλάξαμε τον φωτισμό του δήμου μας, επενδύοντας στους eco-friendly led λαμπτήρες, μειώνοντας κατά 65% την χρήση ενέργειας, με φωτισμένες γειτονιές, έτσι θα πετύχουμε και το “στοίχημα” της ενεργειακής κοινότητας.

Στις άμεσες προτεραιότητές μας, είναι η επένδυση στην ασφάλεια των μεταφορών με νέες ασφαλτοδρώσεις των οδικών αξόνων του δήμου μας. Επενδύουμε στις παιδικές χαρές και τα θεματικά πάρκα. Θα είναι μια 5ετία για τα παιδιά μας. Ξεκινάμε με Ασβεστοχώρι και Φίλυρο. Η ανάπλαση και η βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων καθώς και η δημιουργία 6 νέων σχολείων θα βοηθήσουν στο να αλλάξει τελείως η εικόνα της σχολικής στέγης στον δήμο μας. Θα είναι μια κρίσιμη 5ετία αλλά είμαστε σίγουροι πως με καθαρή εντολή θα μπορέσουμε μαζί να πετύχουμε κάθε στόχο μας.

Παρέμβαση 5η: “Πως μπορώ υιοθετώντας ένα αδέσποτο να μειώσω ή να απαλλαχτώ οριστικά από τα δημοτικά τέλη;”

Αυτή η παρέμβαση του Δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη, αποτελεί μια ουσιαστική καινοτομία στην Αυτοδιοίκηση συνολικά. Με το ζήτημα της αντιμετώπισης του ζητήματος των αδέσποτων, ο  κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, προτείνει κάτι ξεχωριστό.

“Έχουμε κάτι καινοτόμο και πολύ πρωτοποριακό να προτείνουμε για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Υπάρχει ένα αναχρονιστικό πλαίσιο στην χώρα μας η οποία δυστυχώς παίρνει “κακό βαθμό” στην διαχείριση των αδέσποτων. Εμείς βασίζουμε την πρότασή μας σε 2 άξονες: Α)Στειρώσεις μαζικές σε όλους τους δήμους Β) Μείωση ή οριστική απαλλαγή των δημοτικών τελών από τους φιλόζωους συμπολίτες μας. 

Στόχος είναι για αυτά τα αδέσποτα ζωάκια, να βρεθεί ένα σπίτι, στο οποίο θα εισπράξουν αγάπη, θα βρουν μια οικογένεια, αντί να “στοιβαχθούν” σε μάντρες. Πέρα από την ηθική επιβράβευση, θα είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει και οικονομική επιβράβευση. Η πρότασή μας, ως δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη βασίζεται στην ανταποδοτικότητα κα δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ακούτε την ξεχωριστή παρέμβαση του κ. Καϊτεζίδη: “Η πατρίδα μας δεν παίρνει καλό βαθμό στην διαχείριση των αδέσποτων-Έχουμε τον τρόπο”

Εγκαίνια εκλογικού του Βασίλη Ρόκου

Previous article

Βήμα νίκης για την Αλίρη Χριστίνα

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in top