Σε εκλογικό “πυρετό” βρίσκονται τα επιτελεία των κομμάτων δεδομένης και της “ανεπίσημης-επίσημης” έναρξης της προεκλογικής περιόδου μετά και την σχετική αναφορά σε πρόσφατη συνέντευξη του Πρωθυπουργού που δεν άφησε κανένα περιθώριο “παρερμηνείας” – Τον Μάϊο θα γίνουν οι εκλογές.
Το μόνο που απομένει πλέον είναι ο ορισμός της ημερομηνίας της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης με πιο πιθανή την 21η Μαΐου και λιγότερο την 28η του ίδιου μήνα, με το καλεντάρι να συμπίπτει σε αυτή την περίπτωση με τις ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία. Σε αυτή την περίπτωση η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα γίνει πιθανότατα την Τρίτη στις 25 Απριλίου, καθώς μία ημέρα πριν (24/4) ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα διαλύσει τη βουλή µε πρόταση της κυβέρνησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα και στη συνέχεια θα προκηρυχθούν οι εκλογές ανήμερα Κωνσταντίνου και Ελένης.
Μια ημέρα μετά στις 26 Απριλίου ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, θα δώσει τη θέση του σε υπηρεσιακό και στη συνέχεια κάθε κόμμα, µε γραπτή δήλωσή του, η οποία επιδίδεται προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πρέπει να έχει δηλώσει το όνομα και το έµβληµά του για όλη την επικράτεια.
Τα επόμενα βήματα
- Από τις 22 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου (ή από τις 29 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου), θα γίνουν οι διερευνητικές εντολές και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
- Θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ένας εκ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (Άρειος Πάγος, Συµβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο). Επικρατέστερος θεωρείται ο Ιωάννης Σαρµάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
- Θα γίνει η ορκωμοσία στη Βουλή
- Θα ακολουθήσει η εκ νέου διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των δεύτερων εκλογών, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. Δεδομένου ότι το σύστημα της απλής αναλογικής για να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση απαιτείται το 46% οι δεύτερες κάλπες θεωρούνται μονόδρομος.
- Οι δεύτερες εκλογές αναμένονται να οριστούν για τις 2 Ιουλίου.
Οι μετεκλογικές συνεργασίες βρίσκονται στο προσκήνιο των διαβουλεύσεων μεταξύ στελεχών των κομμάτων και όπως φαίνεται υπάρχουν τα εξής σενάρια:
1) Για να επιτευχθεί αυτοδυναμία της ΝΔ στις δεύτερες κάλπες πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 37%, ίσως και 37,5%. Το ακριβές ποσοστό θα εξαρτηθεί από το πόσα κόμματα θα μείνουν εκτός Βουλής, καθώς το ποσοστό τους αθροιστικά, όσο μεγαλύτερο είναι, «ρίχνει» το ποσοστό της αυτοδυναμίας.
2) Η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ να μην καταφέρουν να πάρουν την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Εκεί τα πράγματα περιπλέκονται καθώς τότε είτε θα πρέπει να πάμε σε τρίτες εκλογές , είτε να αναζητηθούν συμμαχίες.
3) Συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ από τις πρώτες εκλογές. Σε αυτό το σενάριο τα ποσοστά των δύο κομμάτων θα δείξουν το δρόμο, καθώς το άθροισμά τους πρέπει αθροιστικά να οδηγεί σε πάνω από 151 βουλευτές. Εκτιμάται ότι με τα σημερινά ποσοστά είναι εξαιρετικά δύσκολο.
4) Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και λοιπών δυνάμεων, επί της ουσίας του ΜέΡΑ25. Για να επιτευχθεί αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει την πρωτιά αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα να συγκεντρώσουν πάνω από 45-47%.
5) «Κυβέρνηση ηττημένων». Πρόκειται για σενάριο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 θα κάνουν συγκυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα. Το ποσοστό που θα χρειαστούν τα κόμματα είναι πάλι άνω του 45%.
Comments