Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θρηνεί. Ανάμεσα στους επιβεβαιωμένους νεκρούς βρίσκονται πολλοί φοιτητές του που επέστρεφαν στον τόπο των σπουδών τους μετά το τριήμερο, κάνοντας όνειρα και σχέδια για όταν φτάσουν στον προορισμό τους.
Το ΑΠΘ είναι από τα πανεπιστήμια που μετρούν πολλές απώλειες, ή όπως λέει και το ίδιο, που ζει τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του.
Ο πρύτανης, Νίκος Παπαϊωάννου, έγραψε λίγα λόγια για τον αριθμό των νεκρών του – o οποίος δυστυχώς αυξήθηκε από τότε – υποσχόμενος να σταθεί δίπλα στις οικογένειες που θρηνούν.
«Η οικογένεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θρηνεί. Θρηνεί για τα δέκα – με τα έως τώρα δεδομένα – παιδιά της που χάθηκαν στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, τόσο άδικα και ξαφνικά. Τα παιδιά μας, που δε χωράει ο νους ότι δε θα βρεθούν ξανά ανάμεσά μας. Η ζωή στο ΑΠΘ «πάγωσε» στο λεπτό της μοιραίας σύγκρουσης.
Φωτογραφίες αγνοουμένων είχαν πλημμυρίσει το διαδίκτυο και μέχρι που άρχισε η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών που εντοπίστηκαν από τα σωστικά συνεργεία, μέσα στον βουβό πόνο προσπαθούσαμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για τα παιδιά μας. Για τους νεκρούς, που καθώς απέκτησαν ονοματεπώνυμο, είναι οι κόρες και οι γιοι κάποιων μανάδων και πατεράδων – ανάμεσά τους και συνάδελφοί μας. Είναι οι φοιτητές μας, οι συμφοιτητές κάποιων, οι φίλοι και οι κολλητοί κάποιων, οι αγαπημένες και οι αγαπημένοι κάποιων. Μα και για όσους ποτέ δεν είχαν και δε θα έχουν πια την ευκαιρία να τους γνωρίσουν ο πόνος της απώλειας είναι συντριπτικός.
Ως πατέρας, μα και ως πρύτανης, λυγίζω μπροστά στο αδιανόητο που συνέβη, μα και αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ τα οδυνηρά συναισθήματα που με κατακλύζουν, για να καλέσω όλα τα μέλη της οικογένειάς μας να είμαστε δυνατοί, ώστε ενωμένοι να σταθούμε πλάι στις οικογένειες των φοιτητών μας που χάθηκαν. Να σταθούμε πλάι στους συναδέλφους μας καθηγητές που θρηνούν τα παιδιά τους, να σταθούμε πλάι σε όσους περιμένουν τη σπαραχτική διαδικασία της αναγνώρισης, να σταθούμε πλάι στους 26 τραυματίες- μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, που επιβίωσαν στο φρικτό δυστύχημα, αλλά ποτέ δε θα είναι οι ίδιοι. Να σταθούμε δυνατοί ο ένας για τον άλλον. Κι ο συλλογικός μας πόνος να γίνει δύναμη που θα στηρίξει τους οικείους των θυμάτων, δύναμη που θα τη χρειαστούν για να μάθουν να ζουν ξανά.
Δεσμεύομαι προσωπικά ότι το Αριστοτέλειο θα υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο -ηθικά και πρακτικά- τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας, που υπήρξαν μέλη και της δικής μας οικογένειας. Και θα σταθεί επίσης, όπως οφείλει ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, αρωγός στην Πολιτεία, με συγκεκριμένες προτάσεις και έργα, ώστε το ανθρώπινο λάθος να μην είναι ποτέ ξανά ικανό να αποβεί μοιραίο.
Οι ψυχολόγοι του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του Πανεπιστημίου μας, καθώς και η ειδική επιστημονική ομάδα της της Γ’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ είναι στη διάθεση κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας, για να βοηθήσουν στη διαχείριση του σοκ που όλους μας έχει καταβάλει».
Στη μνήμη αυτών των παιδιών, το Ίδρυμα υπόσχεται ακόμα την ανέγερση ενός μνημείου σε κεντρικό σημείο του πανεπιστημίου, ώστε να μην ξεχαστούν ποτέ.
«Το ΑΠΘ είναι πανεπιστήμιο με 98 χρόνια ιστορία και ποτέ δεν έχει χάσει τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών, ούτε καν στη διάρκεια του πολέμου», σημείωσε ο Δημήτρης Κωβαίος, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, μιλώντας στη Voria.gr. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα προγραμματιστεί επιμνημόσυνη δέηση στη Θεσσαλονίκη παρουσία της φοιτητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.
Στο μεταξύ, όπως σημείωσε ο πρύτανης, το ΑΠΘ προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη στους φοιτητές του, που έχουν επηρεαστεί από το τραγικό συμβάν. Καθένας μπορεί να απευθυνθεί σε ψυχολόγους και ψυχίατρους του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης ΑΠΘ καλώντας τον αριθμό 2310 992621 ή κλείνοντας ραντεβού στον αριθμό 2310 999888.
Comments