0

Μετά από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος υιοθέτησε σε συνέντευξή του τις απειλές της Χεζμπολάχ σε βάρος της Κύπρου, διπλωματικές πηγές της Ελλάδας πήραν θέση. Παράλληλα, το ίδιο συνέβη σχετικά με τις νέες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν το εξής:

Απειλές κατά της κυριαρχίας και της υπόστασης κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως απαράδεκτες.

Η Ελλάδα, όπως και το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στέκεται αλληλέγγυα προς την Κύπρο.

Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική της και διασφαλίζει τα εθνικά της συμφέροντα.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα έχει τηρήσει στάση αρχής, η οποία εκτιμάται από όλα εμπλεκόμενα μέρη και για τον λόγο αυτό διατηρεί ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας, χωρίς να έχει έρθει σε ρήξη με οποιαδήποτε χώρα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, μεταξύ άλλων, χθες στο Haber Turk πως «από την αρχή προειδοποιούμε τους Ευρωπαίους δρώντες για την “ελληνοκυπριακή διοίκηση”. Ότι ο τόπος αυτός έχει μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων. Βλέπουμε συνεχώς στις αναφορές των πληροφοριών ότι η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νοτίου Κύπρου” (σ.σ. όπως ο ίδιος αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία) χρησιμοποιείται ως βάση από ορισμένες χώρες σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας.

Όταν το αναφέραμε αυτό, ξαφνικά την ανακοίνωσαν ως βάση διοικητικής μέριμνας. Μια δραστηριότητα που κρύβει το γεγονός ότι είναι μια στρατιωτική βάση. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις προς τη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα. Όταν είσαι συμμέτοχος στους εν εξελίξει πολέμους στη Μέση Ανατολή, αυτή η φωτιά θα έρθει να σας κάψει και εσάς. Είμαστε στην ίδια γεωγραφία, θα έρθει και θα μας βρει και εμάς. Οι περιφερειακοί δρώντες πρέπει να το δουν αυτό. Υπάρχει σοβαρή στρατιωτικοποίηση εκεί».

Σημειώνεται πως στις δηλώσεις Φιντάν αντέδρασε και η Λευκωσία χαρακτηρίζοντας εντελώς ανυπόστατους τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς.

Σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία, αναφέρονται τα εξής:

«Τα νομικά κείμενα δεν ερμηνεύονται με βάση την εικαζόμενη βούληση και την επιθυμία καθενός, αλλά με βάση το γράμμα και το πνεύμα τους. Ο τεχνικός νομικός όρος erga omnes, που αποτελεί τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση. Για αυτό άλλωστε δεν είχε ποτέ προκύψει στη Βόρεια Μακεδονία οποιοδήποτε ζήτημα νομικής ερμηνείας από την υπογραφή της Συμφωνίας», αναφέρουν συγκεκριμένα διπλωματικές πηγές σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε προς τη γείτονα ότι «η πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη, προϋποθέτει την πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωση, προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες». Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, προσερχόμενος στο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, μίλησε για κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική χώρα. Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε την ξεκάθαρη ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ισχύει έναντι όλων, και σημείωναν ότι ξεκαθάρισε πως η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, είναι ανεπίτρεπτη.

«Ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη συμφωνία (των Πρεσπών) είτε δεν την αντιλαμβάνεται» σχολίασε αργότερα ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας προκαλωντας τη σημερινή αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Οι δηλώσεις του Χρίστιαν Μίτσκοσκι

«Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε, συστηματικά και επίμονα, να μην χρησιμοποιεί στον εσωτερικό δημόσιο λόγο τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος “Βόρεια Μακεδονία”, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή τους» δήλωσε, μεταξύ άλλων σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων επανέλαβε πως στα επίσημα έγγραφα του κράτους και στις επαφές του στο εξωτερικό θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), ενώ στις δημόσιες εμφανίσεις του και στις δηλώσεις στο εσωτερικό θα αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία», καθώς όπως ισχυρίστηκε αυτό αποτελεί «ανθρώπινο δικαίωμα».

«Έχω το ατομικό δικαίωμα να χρησιμοποιώ το όνομα που θέλω για την πατρίδα μου» πρόσθεσε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε όλη την διάρκεια της συνέντευξης αποκαλούσε τη χώρα «Μακεδονία».

Πηγή φώτο: mfa.gr

Αλέξης Χαρίτσης: «Δυστυχώς η συζήτηση αυτή γίνεται με τους χειρότερους δυνατούς όρους»

Previous article

Μήνυμα Κασσελάκη για τη φημολογούμενη «συγκόλληση» ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ-Αιχμές κατά Τσίπρα

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in top