0

Σε όλα τα θέματα της διεθνούς και εγχώριας πολιτικής επικαιρότητας αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στο «Action24». Ξεκινώντας, όμως, από τις γαλλικές εκλογές, παρατήρησε: «Απεδείχθη ότι δεν έγινε κάτι …κοσμογονικό με την εκλογή της Μελόνι, κάπως περπατάνε τα πράγματα στην Ιταλία και στην Ευρώπη με την παρουσία της Μελόνι».

Ωστόσο, «το σίγουρο είναι ότι μπαίνουμε σε μια περίπλοκη πολιτική κατάσταση», είπε για τη Γαλλία, τονίζοντας τις δυσκολίες διακυβέρνησης που μπορεί να προκύψουν την επόμενη Κυριακή. Χαρακτήρισε, επίσης, «πολύ σκληρή» τη γαλλική Αριστερά, ενώ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, μίλησε και για την «ιστορική σχέση» που είχε με τον Ζαν Μαρί Λεπέν.

Σε σχέση με τη συνδρομή που είχε η χώρα μας από τον Πρόεδρο Εμ. Μακρόν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επί παραδείγματι, ο κ. Βορίδης προχώρησε στην εκτίμηση «δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι», στην περίπτωση εκλογικής νίκης της Μαρίν Λεπέν. Αντιθέτως, «με την Κεντροαριστερά θα αλλάξει», πρόσθεσε.

Στα της εγχώριας πολιτικής σκηνής, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε τη «μεγάλη επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα, και είναι και ο τρόπος με τον οποίον πήραμε το 41%». Αυτή η επιτυχία, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, έγκειται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός «μπορεί και δίνει απαντήσεις στα προβλήματα του κόσμου».

Την ίδια ώρα στην υπόλοιπη Ευρώπη, «ο κόσμος έχει συγκεκριμένα ζητήματα και θέλει να τα αναδείξει π.χ. τα θέματα της μετανάστευσης, της κοινωνικής συνοχής, της ταυτότητας, της υπεράσπισης των πολιτιστικών χαρακτηριστικών και στοιχείων του. Τα θέτουν αυτά οι πολίτες», σημείωσε. Και σε αυτά «αν το πολιτικό σύστημα παίρνει ολίγον… δασκαλίστικο ύφος», τότε δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση, όπως υπογράμμισε κάνοντας ειδική μνεία στην περιοριστική μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη χώρα μας, διερωτήθη πώς είναι δυνατόν να μην κέρδισε η ΝΔ, όταν το δεύτερο κόμμα είναι 14 μονάδες πίσω. Μίλησε, όμως, και για τον χώρο δεξιότερα της ΝΔ στο σύνολό του: «Έχει αύξηση κατά 15.000 ψήφους σε απόλυτο αριθμό ψήφων από τις τελευταίες ευρωεκλογές». Από την άλλη πλευρά, «πράγματι υπήρξε σημαντική απώλεια των ψηφοφόρων της ΝΔ, οι οποίοι στο μεγάλο κομμάτι τους μετακινήθηκαν στην αποχή, κάποιοι πήγαν προς τα δεξιά, κάποιοι πήγαν προς το Κέντρο», συμπλήρωσε.

Εν τέλει, «ναι, ενόχλησε το ζήτημα της ακρίβειας, μας κόστισε, μας κόστισε το ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, μας κόστισε το ζήτημα του γάμου, μας κόστισαν σωστές πολιτικές, των οποίων η εφαρμογή τους είχε πάρα πολλές δυσκολίες, μας κόστισαν ορισμένοι τόνοι της μεταναστευτικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός μίλησε και υπήρξε και πολιτική απάντηση στον ανασχηματισμό. Τα προβλήματα δεν λύθηκαν, πρέπει να εφαρμοσθούν πολιτικές», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τη σημερινή εκδήλωση, παρουσία των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της ΝΔ, κ.κ. Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως δεν θα πάει. «Είναι η παρουσίαση ενός βιβλίου και έχω υποχρέωση στη Βουλή», αλλά «δεν θα πήγαινα ούτως ή άλλως» διευκρίνισε και εξήγησε ότι δεν θέλει να πάει στην παρουσίαση βιβλίου του διευθυντή της «Εστίας» Μανώλη Κοττάκη. Ωστόσο, «θα ακούσω τι θα πουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, πάντοτε τιμούμε, πάντοτε σεβόμαστε και πάντοτε ακούμε με πάρα πολλή προσοχή αυτά τα οποία λένε», ανέφερε.

Στη συζήτηση περί του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, σχολίασε ότι «όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να εκκινήσει τη διαδικασία θα το κάνει και θα γίνουν οι συζητήσεις που πρέπει να γίνουν». Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, «τώρα είναι πρόωρη συζήτηση».

Στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το μαύρο πολιτικό χρήμα απάντησε πως «αν ο κ. Κασσελάκης έχει σχετική γνώση, πρέπει να το πει». Να απαντήσει στα ερωτήματα, ειδικότερα, «ποιος πήρε, πού, τι», πρόσθεσε.

Για την εκλογική επίδοση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε πως είναι «το χειρότερο εκλογικό ποσοστό που έχει πάρει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ευρωεκλογές που παραδοσιακά είναι δύσκολες εκλογές για τις κυβερνήσεις, γιατί η ψήφος είναι χαλαρή και αποσυσπειρωμένη. Και είναι εύκολες εκλογές για τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Στο ερώτημα για την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, ο κ. Βορίδης αντέδρασε ως εξής: «Να κάνει πρώτα τον δήμαρχο και μετά βλέπουμε». Υποστήριξε, δε, ότι «οι Αθηναίοι έχουν σκυλομετανιώσει που ψήφισαν αυτόν τον δήμαρχο». Και τούτο γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε, «με τον Μπακογιάννη η Αθήνα ήταν καθαρή, ήταν φροντισμένη, τα πεζοδρόμιά της ήταν καλά, έκανε πάρα πολλή δουλειά στις γειτονιές. Ο Κώστας (Μπακογιάννης) πλήρωσε τον Μεγάλο Περίπατο, κυρίως αυτήν την ιστορία, αλλά το υπόλοιπο, που είναι και η βασική μέριμνα της δημοτικής Αρχής, ήταν κάτι το οποίο δούλευε. Η καθαριότητα διαλύεται σε μία εβδομάδα». «Η εικόνα της πόλης αυτήν τη στιγμή είναι πραγματικά εντελώς διαφορετική. Προς το χειρότερο», συμπλήρωσε.

Συμπερασματικά, «δεν είναι σωστό όταν ο λαός σού αναθέτει μια δουλειά, αυτή τη δουλειά να την χρησιμοποιείς ως εφαλτήριο για να κάνεις μια άλλη δουλειά», τόνισε. Η δουλειά του προέδρου ενός κόμματος είναι επίσης «μια απαιτητική δουλειά. Η δουλειά του δημάρχου της Αθήνας είναι επίσης μια πολύ απαιτητική δουλειά», σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας. Εν κατακλείδι, «εμένα ως δημότη της Αθήνας με ενδιαφέρει να κάνει τη δουλειά για την οποία εξελέγη. Βλέπω πρώτον ότι δεν την κάνει και δεύτερον ότι το μυαλό του είναι αλλού», επεσήμανε.

Επίσης, στη συνέντευξη έγινε σύγκριση του 2019 με το 2024: Αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της ακρίβειας, όπως είπε, και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ο κ. Βορίδης ζήτησε «να θυμηθούμε πού ήταν η φορολογία του 2019 και πόσοι φόροι έχουν μειωθεί. Να θυμηθούμε τι ΕΝΦΙΑ πληρώναμε το 2019 και τι πληρώνουμε σήμερα. Να θυμηθούμε ότι η ανεργία το 2019 ήταν στο 19% και τώρα είναι στο 10%. Να θυμηθούμε ότι το 2019 το μεγάλο πρόβλημά μας ήταν να βρούμε δουλειά στους ανθρώπους και το μεγάλο πρόβλημα το 2024 είναι ότι δεν έχουμε αρκετούς ανθρώπους για να δουλέψουν. Να θυμηθούμε ποια ήταν η προσέλκυση των επενδύσεων και ποια είναι σήμερα». «Να θυμηθούμε πού ήμασταν από πλευράς ελληνοτουρκικών σχέσεων. Να θυμηθούμε ποιες ήταν οι αμυντικές δυνατότητές μας. Να θυμηθούμε ποια ήταν η κατάσταση στη μετανάστευση», πρόσθεσε.

«Τη λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν μας την κριτική, από όπου και αν προέρχεται. Αλλά να μη μηδενίζουμε ένα σημαντικό έργο που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Τέλος, όσον ααφορά τις πυρκαγιές έκανε λόγο για «δύσκολο στοίχημα, μεγάλη μάχη. Μέχρι στιγμής δείχνει η Πυροσβεστική ότι τα καταφέρνει». Όμως, έχουμε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο μπροστά μας. Το λέω αυτό για να ξέρουμε ότι απαιτείται εγρήγορση από όλους. Προφανώς από τις υπηρεσίες, την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία, τους δήμους αλλά και από τους πολίτες. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτό», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Αποχωρεί από την ενεργό πολιτική ο Δημήτρης Παπαδημούλης

Previous article

Τρικυμία στη ΝΔ με τις δηλώσεις των Σαμαρά-Καραμανλή

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *