0
Άρθρο γνώμης του Ευριβιάδη Ελευθεριάδη. Γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ά Θεσσαλονίκης
Θα μπορούσαν να γίνουν αναλύσεις επί των αναλύσεων αναφορικά με την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε εκλογικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά εκτιμώ ότι μία τέτοια ανάλυση θα άλλαζε τη μεγάλη εικόνα, που κατά τη γνώμη μου είναι η ανάγκη να υπάρξει σοβαρή, δομική και προγραμματική αντιπολίτευση.
Τον ρόλο αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη και αν δεν ισχύει τυπικά και κοινοβουλευτικά, θα κληθεί να τον παίξει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Αλλά θα είναι λάθος να πιστέψουμε και να το διαχειριστούμε σαν μία συγκυριακή ευκαιρία που προέκυψε λόγω της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η χώρα και η ελληνική κοινωνία είχε ανάγκη από μία αξιόπιστη, ειλικρινή, σοβαρή και ενωτική αντιπολίτευση. Ο κύκλος που θεωρητικά έκλεισε με τα μνημόνια και τη χρεοκοπία, έσβησε και την «ανάγκη» να υπάρχουν τοξικές φωνές, υβριστικοί τόνοι και διχαστικοί λόγοι. Ότι ακριβώς δηλαδή εκμεταλλεύτηκε και πραγμάτωσαν οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις από το 2010 έως και το 2015.
Το 2024, με αφορμή και τις Ευρωεκλογές θα είναι μία χρονιά πολιτικής ανατροπής, καταρχήν στο χώρο της Αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί και θα καταφέρει να είναι δεύτερη εκλογική δύναμη, με βασικό σκοπό στις επόμενες εκλογές να αποτελεί στη συνείδηση της κοινωνίας την εναλλακτική προοδευτική κυβερνητική επιλογή.
Οι προσδοκίες που δημιουργούνται δεν πρέπει να αποτελούν ένα βίωμα συναισθηματικής αποκατάστασης. Η πολιτική δεν πρέπει να λειτουργεί με όρους συναισθημάτων, θυμικού και πολιτικής εκδίκησης.
Η ύπαρξη εναλλακτικής κυβερνητικής επιλογής είναι απαραίτητη ακριβώς γιατί πρέπει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πάψει να διαχειρίζεται την εξουσία με δόσεις αλαζονείας και ελιτισμού. Η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από το ρόλο της αντιπολίτευσης, δημιούργησε την εικόνα του παντοδύναμου Μητσοτάκη, που κυβερνά με βάση την επικοινωνιακή του εικόνα και τις δημοσκοπήσεις.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, πέρα από τον ταξικό και εκδικητικό του χαρακτήρα, δείχνει και την κυνικότητα με την οποία πολιτεύεται και λειτουργεί η κυβέρνηση. Θυμίζω ότι προεκλογικά σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία και τα ΜΜΕ, κατηγορούσαν το ΠΑΣΟΚ με όρους «φορομπήχτη», καθώς ήθελε να φορολογηθούν τα κέρδη από τα μερίσματα άνω των 50.000. Αλήθεια ποιον άγγιζε αυτό το μέτρο; Άγγιζε τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες; Άγγιζε την μέση ελληνική οικογένεια;.
Μεθοδευμένα τότε η Νέα Δημοκρατία, πήγε τη συζήτηση και φόβισε τον κόσμο σχετικά με την φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Είχε αναφέρει πουθενά προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης ότι θα φορολογήσει οριζόντια, και άδικα θα προσθέσω, τους ελεύθερους επαγγελματίες; Γιατί κανείς δεν τον εξέθεσε με αυτό το συνειδητό ψέμα σχετικά με τη φορολογική πολιτική;
Στα παραπάνω σημάδια αλαζονείας της κυβέρνησης, η χώρα χρειάζεται αντιπολίτευση. Χρειάζεται έναν άλλο λόγο, μία διαφορετική πολιτική προσέγγιση και κατεύθυνση. Χρειάζεται μία κυβερνητική επιλογή που ενδιαφέρεται για τους πολλούς, για τους μη προνομιούχους.
Η λύση στο αίτημα αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Μακεδονία” στις 10/12/2023

Δελτίο τύπου ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής Θεσσαλονίκης

Previous article

Μεγάλη προσέλευση και δυναμική συμμετοχή στην Ημερίδα του InSocial και του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in top