0

Στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, ο Βουλευτής και υπεύθυνος ΚΤΕ Υποδομών και Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιος Νικολαΐδης, τοποθετήθηκε ως εισηγητής της μειοψηφίας, στο πλαίσιο συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και λοιπές διατάξεις».

Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε στην τραγωδία των τροχαίων δυστυχημάτων και την καθημερινή απώλεια συμπολιτών μας στην άσφαλτο, τονίζοντας ότι «οφείλουμε να λάβουμε κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος». Ειδικά για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα: «Ο νέος ΚΟΚ ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες; Μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών; Βελτιώνει την οδική ασφάλεια; Συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οδηγοί και πεζοί; Μπορεί να δώσει λύσεις σε μείζονα προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό ή τη στάθμευση;».

Ακόμη, επεσήμανε ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν μπορεί από μόνος να επιφέρει αύξηση της οδικής ασφάλειας και μείωση των τροχαίων, ζητώντας την υιοθέτηση με αποφασιστικότητα ενός πλέγματος ενεργειών. Ειδικότερα, στάθηκε στο θέμα της αστυνόμευσης και των ελέγχων για την τήρηση όσων προβλέπονται από τη νομοθεσία, καθώς «όσο αυστηρές προβλέψεις και αν υπάρχουν, χωρίς έλεγχο, αυτές θα καταστούν ουσιαστικά ανεφάρμοστες». Επίσης, σημείωσε ότι «για την αύξηση της οδικής ασφάλειας απαιτούνται και οι κατάλληλες οδικές υποδομές, όπως φυσικά και οι συντηρήσεις στο οδικό δίκτυο, με κατάλληλη σήμανση, διαγραμμίσεις και στηθαία» και πρόσθεσε ότι «είναι απαραίτητη η ένταξη μαθήματος οδικής κυκλοφορίας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης». «Άλλα μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν είναι η περαιτέρω ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης για σύνταξη επίκαιρων κυκλοφοριακών μελετών που θα καλύπτουν τα σύγχρονα δεδομένα, καθώς και η επένδυση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ώστε να κινούνται λιγότερα οχήματα στους δρόμους. Όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η κατάσταση είναι τραγική και χρειάζονται πραγματικές τομές για να υπάρξει βελτίωση σε όσα αναγκάζονται να βιώνουν οι συμπολίτες μας και όχι επικοινωνιακές προσεγγίσεις», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Νικολαΐδης ζήτησε ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίον προέκυψαν οι προτεινόμενες αλλαγές. Συγκεκριμένα, είπε: «Υπήρξαν επιστημονικές έρευνες και κυκλοφοριακές μελέτες; Αξιοποιήθηκαν θετικά παραδείγματα από το εξωτερικό; Υιοθετήθηκαν διαπιστωμένα καλές πρακτικές; Καταγράφηκαν δεδομένα και αξιολογήθηκαν, ώστε να αποτελέσουν μέρος μιας στρατηγικής βιώσιμης κινητικότητας με ορίζοντα τις επόμενες δεκαετίες; Αποφεύχθηκαν οι αποσπασματικές προσεγγίσεις και αντιμετωπίστηκαν οι υφιστάμενες ανάγκες συνολικά; Πρόκειται για ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο νομοθέτημα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, το οποίο καλλιεργεί την οδική κουλτούρα στη χώρα μας;».

Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε σε βασικές αλλαγές που επέρχονται με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά και σε προβληματικά στοιχεία που περιέχει και για τα οποία θα χρειαστούν τροποποιήσεις για να καταστεί λειτουργικός και να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολαΐδης στάθηκε στο ζήτημα της μείωσης του ορίου ταχύτητας σε 30 χλμ. σε ορισμένους δρόμους, ζητώντας «ειδική μέριμνα και σαφής νομοθετική πρόβλεψη για μειωμένο όριο ταχύτητας σε περιοχές με μεγάλη ροή πεζών, ειδικά παιδιών, όπως είναι τα σχολεία, τα πάρκα, οι παιδικές χαρές και οι αθλητικές εγκαταστάσεις». Επίσης, έθεσε ερωτήματα όσον αφορά τη διήθηση των δικύκλων, ενώ για το αίτημα χρήσης των λεωφορειόδρομων από τα ΤΑΞΙ, πρότεινε την εκπόνηση συγκοινωνιακής μελέτης από επιστημονικό φορέα που θα λάβει υπόψη όλα τα δεδομένα. Στη συνέχεια πιλοτική εφαρμογή σε μακρά χρονική περίοδο, ώστε να καλύπτονται ακόμη και ειδικές περίοδοι και τέλος απόφαση από επιστημονική επιτροπή για να υπάρξει η κατάλληλη νομοθέτηση. Τέλος, έθεσε το ζήτημα της κυκλοφορίας Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (Ε.Π.Η.Ο.) σε δρόμους όπου τα υπόλοιπα οχήματα θα έχουν όριο 50 χιλιόμετρα. Ειδικά, για τα Ε.Π.Η.Ο., πρότεινε την εξέταση θέσπισης ενός διπλώματος μικροκινητικότητας, ώστε να έχουν ένα επιπλέον επίπεδο εκπαίδευσης οι χρήστες τους, που μπορεί να είναι ακόμη και παιδιά 12 ή 15 ετών.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε: «Η μεταρρύθμιση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν πρέπει να είναι απλώς μια άσκηση πολύπλοκης νομοθέτησης με έμφαση στις κυρώσεις, αλλά θα πρέπει να έχει ως βασική στόχευση την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης με έμφαση στην εκπαιδευτική διαδικασία, όχι μόνο στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και στη δια βίου εκπαίδευση των πολιτών. Μια νέα οδηγική κουλτούρα με έμφαση στον σεβασμό μπορεί να καταστεί εφικτή. Η ανάγκη για εθνική επανεκκίνηση στους δρόμους και στα πεζοδρόμια είναι δεδομένη. Σε αυτή την προσπάθεια οφείλουμε να συμβάλλουμε όλοι, λειτουργώντας με την απαραίτητη υπευθυνότητα. Το οφείλουμε στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν στην άσφαλτο, στις οικογένειές τους που πορεύονται με αυτή την απώλεια, αλλά και στις επόμενες γενιές που πρέπει να απολαμβάνουν το αγαθό της ασφάλειας στις μετακινήσεις τους. Οι δρόμοι πρέπει να γίνουν ασφαλείς και όχι σημεία τραγωδίας που ένα εκκλησάκι θα μας υπενθυμίζει διαρκώς ότι σε αυτό το σημείο χάσαμε έναν συνάνθρωπό μας».

Νίκος Ανδρουλάκης:«Η ΝΔ βλέπει το κράτος ως λάφυρο και την Αυτοδιοίκηση ως κυματοθραύστη της λαϊκής δυσαρέσκειας των πολιτικών που εφαρμόζει»

Previous article

Τελετή Μνήμης των 101 Πατριωτών την Παρασκευή 6 Ιουνίου

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *