0

Του Κώστα Αρβανίτη*

Το πρωί της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου για μια ακόμη φορά ή Ελλάδα βρέθηκε αρνητικός πρωταγωνιστής στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ φέρουν την ευθύνη της οικονομικής χρεοκοπίας της χώρας, μιας χρεοκοπίας που οδήγησε στον κοινωνικό όλεθρο των μνημονίων, η ίδια μεθοδεύει τώρα τη θεσμική χρεοκοπία της χώρας.

Η Δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη, μια δεξιά με πρακτικές Alt Right και καθεστωτική αντίληψη, φέρνει τη χώρα στο επίκεντρο των Ευρωπαϊκών θεσμών, κι αυτό δεν είναι για καλό. Στην αγωνιώδη τους προσπάθεια να επιβάλουν τις αντικοινωνικές τους πολιτικές δεν διστάζουν ούτε μπροστά στην καταπάτηση των βασικών αρχών του Κράτους Δικαίου.

Θυμάται κανείς τις πρώτες αντιδράσεις Μητσοτάκη στην αποκάλυψη της παγίδευσης Ανδρουλάκη; Όποιος αφελής καλόπιστα τον είχε τότε πιστέψει θα έφριττε με όσα αποκάλυψαν χτες οι δύο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών που μίλησαν στην PEGA, την ειδική εξεταστική Επιτροπή που έχει συστήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Και τι μάθαμε χτες; Επιβεβαιώθηκε από τα πιο υπεύθυνα χείλη, αυτά του επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, ότι η διαβόητη Intellexa πράγματι αρνήθηκε να συνεργαστεί και να παραχωρήσει στοιχεία μέχρι το βαρύ πρόστιμο των 50.000 που της επέβαλε η Αρχή. Μετά, έστειλε και τα σχετικά στοιχεία.

Μάθαμε τον εξωφρενικό αριθμό των 300 τουλάχιστον κακόβουλων SMS που έχουν σταλεί σε τουλάχιστον 100 άτομα με στόχο την παγίδευση της κινητής συσκευής τους.

Τουλάχιστον εκατό άτομα! Ταιριάζει αυτός ο αριθμός με την εικόνα ενός μικρής έκτασης προβλήματος που σκόπιμα και παραπλανητικά καλλιεργούσε ο πρωθυπουργός; Ή μήπως προδίδει το ίχνος ενός ολοκληρωμένου παρακρατικού μηχανισμού σε πλήρη λειτουργία;

Μάθαμε την πραγματική αιτία γιατί δεν έχει ακόμη ζητηθεί εμπλοκή της Interpol. «Μα είναι ζήτημα των διωκτικών αρχών, όχι δικό μας» ομολόγησε ευθαρσώς ο ένας από τους δύο επικεφαλής.

Μάθαμε ακόμη ότι τα ίχνη του χρήματος δεν …κρύφτηκαν τελικά επαρκώς: ο κ. Μενουδάκος αποκάλυψε ότι και η έρευνα της δικής του Αρχής έχει εντοπίσει τέσσερις λογαριασμούς προσώπων που έχουν χρησιμοποιήσει το παράνομο λογισμικό, τους οποίους και έχει παραδώσει στη Δικαιοσύνη.

Μάθαμε όμως και κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό: Πως σεβόμενος την ιστορία του το θεσμό της Δικαιοσύνης τον οποίο υπηρετεί δεκαετίες τώρα, ο νυν επικεφαλής της ΑΔΑΕ Κ. Ράμμος έστειλε την ντροπιαστική γνωμοδότηση Ντογιάκου, δια της οποίας ο εισαγγελέας του ΑΠ αποπειράθηκε να εξουδετερώσει την έρευνα της Αρχής επισείοντας ακόμη και την απειλή φυλάκισης για τους λειτουργούς της, στον κάλαθο των αχρήστων.

«Ούτε μια στιγμή δεν πτοήθηκα από τη γνωμοδότηση» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του πρώην δικαστικού, που για μια ακόμη φορά πήρε σαφείς αποστάσεις και για το καυτό θέμα της νομοθετικής ρύθμισης που απαγόρευσε την ενημέρωση των πολιτών όταν γίνεται άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους, ένα ακόμη νομοθετικό αντιθεσμικό τερατούργημα Μητσοτάκη.

Ένα τερατούργημα που δεν αφήνει πια περιθώρια για «ήξεις αφήξεις» και ήπιες διατυπώσεις στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε χτες ανοιχτά για «καθεστωτική φιλοσοφία» της κυβέρνησης.

«Στόχος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν εξαρχής η συγκάλυψη του παρακράτους που η ίδια δημιούργησε» είπε μιλώντας σε διαφορετικό τόνο από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις του, έναν τόνο που έκανε ακόμη πιο αισθητή την πολιτική απομόνωση του τοξικού Μητσοτάκη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Επόμενος σταθμός, η Αθήνα. Αυτήν τη φορά δεν θα έρθει μια εξεταστική, αλλά η μόνιμη επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, η LIBE, στην οποία και συμμετέχω. Μια Επιτροπή που στο ευρύτατο φάσμα του πεδίου ελέγχου της δεσπόζει το Κράτος Δικαίου και ο σεβασμός στις αρχές του. Μια Επιτροπή που έρχεται στην πατρίδα μας με βαριά ατζέντα και πλήθος ανοιχτών θεμάτων.

Μια Επιτροπή που δεν θα διστάσει στην Αθήνα να διαπιστώσει αν όντως το Κράτος Δικαίου βρίσκεται σε πορεία χρεοκοπίας, όπως το έχει ήδη κάνει στη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία.

Κι όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν πως οι πολίτες νοιάζονται τάχα μόνο για το φαγητό στο τραπέζι τους, και πως η θεσμική χρεοκοπία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας δήθεν «δεν ενδιαφέρει», οι πολίτες καταλαβαίνουν πως Δημοκρατία, Κράτος Δικαίου & Ευημερία είναι έννοιες αλληλένδετες. Και πως η μία δεν υπάρχει, δεν μπορεί να υπάρχει,  χωρίς τις άλλες δύο.

 

*Ο Κώστας Αρβανίτης είναι Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left, μέλος της επιτροπής LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

admin

Γιώργος Βαρυθυμιάδης: Γιατί είναι σημαντική η Διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας

Previous article

Ιόλη Τεντέ: Γυναίκα και εργασία

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *