0

 

Στην εκπομπή «Newsroom» του τηλεοπτικού σταθμού ΕΡΤnews με τους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ φιλοξενήθηκε σήμερα το πρωί ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς.

Στην έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Τσουκαλάς κλήθηκε να πάρει θέση σχετικά με τις εξελίξεις στο Πρωτάθλημα Ελλάδος στο μπάσκετ και την πιθανότητα διακοπής του.

«Ως πολίτης από νεαρή ηλικία παρακολουθώ τη χώρα μας να διακρίνεται στο μπάσκετ. Ειδικά αυτοί οι δύο κορυφαίοι σύλλογοι της Ελλάδας πρωταγωνιστούν εδώ και χρόνια διεθνώς. Είναι κατά τη γνώμη μου παγκόσμια πρωτοτυπία να επιλέγεται ως λύση – ενώ δεν έγιναν περιστατικά οπαδικής βίας αλλά έχουμε απλές διαφωνίες μεταξύ παραγόντων του αθλητισμού – η διακοπή του πρωταθλήματος . Μου φαίνεται σαν ομολογία ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να ελέγξει την κατάσταση. Άρα θεωρώ ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να λυθούν και μάλιστα με ένα τρόπο που θα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Και γενικότερα, τέτοιες συμπεριφορές συχνά οφείλονται και στο γεγονός ότι υπάρχει ένα γενικευμένο αίσθημα ατιμωρησίας. Κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου. Αυτό λοιπόν η κυβέρνηση δεν μπορεί συγκυριακά και α λα καρτ να το παίζει αυστηρή . Θα πρέπει να δείχνει ότι αυτό είναι μία δεδομένη πραγματικότητα» σημείωσε.

«Εμείς δε θα είχαμε φτάσει πρώτα από όλα εδώ. Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν μπορεί να πάμε σε μια λογική “πονάει κεφάλι, κόβεις κεφάλι” διότι έτσι φαίνεται σαν να είσαι και αδύναμος θεσμικά ως πρωτάθλημα, ως αθλητισμός και ότι όποιος θέλει να κάνει οτιδήποτε τέτοιο, μπορεί να τινάξει μία διαδικασία στον αέρα. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή κρίνεται και αξιολογείται. Τι εικόνα δίνουμε προς τα έξω, όταν δύο μεγάλες ομάδες φαίνεται ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν – μαζί με την κυβέρνηση – μια κατάσταση με αποτέλεσμα να έχουμε διακοπή του Πρωταθλήματος; Είναι ακόμη ένα δείγμα ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει και δεν προβλέπει καταστάσεις. Εμάς μας βρίσκει σύμφωνους το γεγονός ότι τέτοια περιστατικά πρέπει να τελειώσουν και το κράτος πρέπει να είναι αμείλικτο σε τέτοια περιστατικά», πρόσθεσε αναφερθείς στη στάση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Ο Κώστας Τσουκαλάς μίλησε για το ζήτημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων, εξ αφορμής των δηλώσεων του Πρωθυπουργού μετά την συνάντηση με του πρυτάνεις, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να ιδεολογικοποιήσει ένα πρακτικό ζήτημα. Είναι απόλυτα αναγκαίο να είναι ασφαλή τα πανεπιστήμια. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Η Νέα Δημοκρατία πάει να δημιουργήσει ένα ιδεολόγημα ενώ η ίδια έχει αποτύχει παταγωδώς στα βασικά θέματα ασφαλείας. Μάλιστα, ξέρετε, το κυλικείο της Νομικής ήταν σε κατάληψη από το 2012 – όλοι το γνώριζαν. Ο Πρωθυπουργός που τώρα πανηγυρίζει για το ότι παρέδωσε το κυλικείο στην Πρυτανεία, δεν το γνώριζε; Εμείς αυτό που προτείνουμε είναι κάρτα εισόδου και αυτοτελή μονάδα φύλαξης. Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των ξένων πανεπιστημίων και να υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας και σχέδια ασφαλείας . Αυτά δεν πρέπει να γίνουν μόνο επί χάρτου αλλά χρειάζονται και προσωπικό και πόρους. Κάθε πρύτανης αντιλαμβάνεται την ανάγκη να το κάνει αλλά εύλογα ζητά παραπάνω πόρους. Αναφορικά με τους φοιτητές που καταστρέφουν εντός του πανεπιστημιακού χώρου προβλέπονται ήδη από το νόμο πειθαρχικές ποινές. Όλα αυτά δεν πρέπει λοιπόν να συνδεθούν μόνο με την άσκηση ποινικής δίωξης αλλά να υπάρξουν συγκεκριμένοι κανονισμοί με σεβασμό στο αυτοδιοίκητο. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να βρούμε έναν κώδικα δεοντολογίας που ναι, να έχει και συγκεκριμένες ποινές συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής αποτίμησης σε σχέση με τις ζημιές. Στην πρόβλεψη ότι με το που κάνει μία τέτοια πράξη ένας φοιτητής θα μπαίνει σε 24μηνη αναστολή εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής: αν μετά αθωωθεί πανηγυρικά, δε θα αναζητήσει αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο; Η διαγραφή υπάρχει ήδη στο νόμο. Τώρα τι θα αλλάξει; Θα πηγαίνει ο Πρωθυπουργός ως άλλος Καίσαρας και θα τους διώχνει μόνος; Δε νομίζω να θέλει και για αυτό να αποφασίζει μόνος του ο κ. Μητσοτάκης. Για τη δήθεν ταχύτητα των διαδικασιών που αναφέρει η κυβέρνηση αρκεί να της θυμίσουμε ότι μέχρι τώρα δεν είχε αυτό το ρυθμό εξαιτίας της. Η καθυστέρηση αυτή έχει τη δική της υπογραφή».

Διευκρίνισε, δε, ότι ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής «όταν έρθουν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση στη Βουλή, εμείς θα τα αξιολογήσουμε. Εμείς έχουμε δείξει ότι στο θέμα της ασφάλειας των πανεπιστημίων έχουμε πολύ καθαρή άποψη. Ούτε δογματικοί είμαστε, ούτε ιδεοληπτικοί. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί την ιδεοληψία κάποιων ομάδων που υπάρχουν στα πανεπιστήμια να την εργαλειοποιήσει και να την τροφοδοτήσει υπέρ της δικής της ιδεοληψίας. Απόλυτος στόχος της η ψηφοθηρία. Λέει πράγματα για να ικανοποιήσει μια λογική άρτου και θεάματος. Χθες οι Πρυτάνεις δεν αρνήθηκαν την δημιουργία σχεδίων ασφαλείας αλλά ζήτησαν πόρους και στελέχωση».

Παράλληλα, ο Κώστας Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία «έχει διαλύσει το δημόσιο με υποστελέχωση, με φαυλοκρατία και με ρουσφέτια. Τώρα, οι ίδιοι έρχονται και λένε ότι δε δουλεύει το δημόσιο. Οι ίδιοι το κάνανε έτσι το δημόσιο. Επί Νέας Δημοκρατίας έχει γίνει πολύ χειρότερο. Μάλιστα σήμερα υπάρχει ένα δημοσίευμα που λέει ότι η κυβέρνηση θα δώσει σε ιδιωτικές εταιρείες τα χρέη στον ΕΦΚΑ. Να παίρνουν δηλαδή ιδιωτικές εταιρείες τηλέφωνα, όπως κάνουν οι εισπρακτικές για τα δάνεια, και να ενοχλούν τους οφειλέτες. Εγώ λοιπόν έχω να κάνω δύο ερωτήματα. Πρώτον, δεν έχει υπαλλήλους ο ΕΦΚΑ να διεκδικήσουν την καταβολή αυτών των ποσών; Πρέπει οι πολίτες να πληρώσουν ιδιώτες για αυτό το σκοπό; Τι συμβάσεις είναι αυτές και πόσα χρήματα θα πάρουν; Δεύτερον, θα υπάρχει κώδικας δεοντολογίας ή θα παίρνουν και θα εκβιάζουν καθημερινά εκείνους που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ; Το ίδιο δημοσίευμα λέει ότι θα μπορούν να κάνουν εξατομικευμένες πολιτικές για τον κάθε οφειλέτη. Δεν υπάρχουν ήδη αλγόριθμοι να γίνουν αυτά; Για ποιο λόγο να εκχωρήσει αυτή την αρμοδιότητα σε εισπρακτικές εταιρείες;».

Για τις εξελίξεις στη Μονή Σινά, εξήγησε με σαφήνεια «γνωρίζαμε ότι υπάρχει μία πρωτόδικη απόφαση. Αυτή μάλιστα ήταν εχθρική, ήδη αμφισβητούσε το περιουσιακό καθεστώς και εκκρεμούσε έφεση. Και βλέπεις ότι με τον άνθρωπο που διαπραγματεύεσαι υπάρχει μία συμφωνία. Ξέρεις ότι μπορεί να βγει η απόφαση αυτή και αν είναι εφετειακή , διαβλέπεις την πιθανότητα να ενδυναμώσει την διαπραγματευτική ισχύ της άλλης πλευράς. Δεν είμαι ειδικός στην Αιγυπτιακή Δικονομία, αλλά προφανώς το δικαίωμα παραίτησης από δικόγραφα υπάρχει σε όλες τις χώρες. Αυτό το ζήτημα έχει ξεκινήσει από το 2010 και υπήρξε συνεννόηση σε καλό κλίμα από το 2014, που βγήκε ο Σίσι. Υπήρξε μία πολύ καλή σχέση διότι είναι διεθνοπολιτική, θετικά προσανατολισμένη η Αίγυπτος. Θέλουμε να έχουμε μια πολύ στιβαρή σχέση και πρέπει να την έχουμε. Γι’ αυτό και εμείς ξέρετε, σαν χώρα διαχρονικά έχουμε φροντίσει πάρα πολύ τα Αιγυπτιακά μνημεία στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και έχουμε φτάσει στο σημείο που είμαστε σήμερα. Άρα η άλλη πλευρά έχει πλέον πιο ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά».

«Βλέπουμε η Τουρκία να επελαύνει και να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Άμυνας και Ασφάλειας. Αρχικά ακούγαμε τον όρο «ομονοούντες εταίροι», δεν υπάρχει στα κείμενα του κανονισμού. Λέει η κυβέρνηση ότι έβαλε όρους για ομοφωνία όταν αφορά σε κράτη και εταιρείες, οι οποίες θέλουν να συμπράξουν πάνω από 35%. Μέχρι 35% μπορούν μάλιστα και επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε τρίτες χώρες, όπως Τουρκία. Άρα θα μπορεί απευθείας μια τούρκικη εταιρεία να μπει έως 35% και να είναι συμπαραγωγός. Λέει η κυβέρνηση ότι βάλαμε τον όρο ομοφωνία όμως σε κάποιες ειδικές σχέσεις. Και αυτό παίζετε γιατί είναι άλλο πράγμα τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας και άλλο εκείνα της βιομηχανίας. Πρέπει να δούμε που θα περνάει κάθε κονδύλι για να εγκριθεί. Της βιομηχανίας θέλει ειδική πλειοψηφία ενώ τα θέματα άμυνας και ασφάλειας θέλουν ομοφωνία. Ακόμα και αυτό δεν αποτυπώθηκε εγγράφως στη συμφωνία. Άρα εδώ βλέπουμε μια χώρα , την Τουρκία, η οποία καλύπτει ένα πολύ μικρό ποσοστό των στόχων της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Η Τουρκία, καλύπτει το πιο μικρό ποσοστό από όλες τις χώρες που είναι συνδεδεμένες και παρότι έχει διακόψει την ενταξιακή πορεία της από το 2017, εισέρχεται με δυναμικό τρόπο στην ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Εδώ βλέπουμε να μεταβάλλεται εις βάρος μας πλήρως το ισοζύγιο διαπραγματευτικής ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Τουρκία πριν λίγο, σήμερα το πρωί, στα πλαίσια μιας άσκησης που κάνει μεταξύ Σκύρου και Ψαρών, Χίου και Λέσβου, παρουσιάζει χάρτες, όπου παρουσιάζει ένα πολύ μεγάλο μέρος του Αιγαίου να είναι δικό της. Αυτή είναι απάντησή της στη δική μας αποτύπωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού. Παράλληλα διαρρέεται πώς υπάρχει αλλαγή στάσης και της Ανατολικής Λιβύης απέναντι στο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Φαίνεται πώς η κυβέρνηση δεν συντήρησε τη σχέση με τον Χαφτάρ. Συνεχίζουμε να έχουμε λοιπόν μια πολιτική προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας. Τίθεται ένα ζήτημα. Δικαιώνεται η πολιτική κατευνασμού που έχει επιλέξει η κυβέρνηση; Η Τουρκία δεν μας απειλεί μόνο με το casus belli. Διατηρεί τη στρατιά του Αιγαίου, ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών, κατέχει παράνομα το 40% της Κύπρου. Εμείς θέλουμε την καλή γειτονία αλλά με όρους επωφελείς και για τις δύο χώρες», κατέληξε σχετικά με τον Κανονισμό Safe και τις προκλήσεις που δέχεται η χώρα μας από την Τουρκία.

ΠΑΣΟΚ: ” Έντονη ανησυχία από την πρόθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Αν. Λιβύη για ενδεχόμενη αναγνώριση του τουρκολιβυκού μνημονίου»

Previous article

Συνάντηση εργασίας του ΠΑΣΟΚ Απόδημου Ελληνισμού με εκπροσώπους Γονέων και Κηδεμόνων

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in top