0

Ομιλία Δ. Μάντζου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Κύρωση διεθνών συμβάσεων με την Κύπρο για μεταμοσχεύσεις»

-Για τοξική αντιπαράθεση στη Βουλή και τις σημερινές δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Επιβεβαιώνεται δυστυχώς ότι υπάρχει μεθοδική προσπάθεια της κυβέρνησης να επενδύσει στη διαμόρφωση και συντήρηση του τοξικού λόγου. Αυτό γίνεται και όταν η Νέα Δημοκρατία εκμεταλλεύεται δηλώσεις σκόπιμες ή άστοχες από κόμματα της αντιπολίτευσης. Τις οποίες τις εργαλειοποιεί με μαεστρία. Ο στόχος της εργαλειοποίησης είναι να ομαδοποιήσει την αντιπολίτευση απέναντι της. Να βάλει στο κάδρο της τοξικής αντιπολίτευσης όλα τα κόμματα -και το κόμμα το δικό μας το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύει ότι θα διαγράψει αυτό που πρώτοι οι πολίτες γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι δύναμη ευθύνης και υπευθυνότητας.

Η υπευθυνότητα δεν είναι αδυναμία, είναι δύναμη. Θα ακολουθούμε την οδό της ευθύνης γιατί είναι η μόνη που φέρνει αποτελέσματα. Να οδηγηθούν στον φυσικό δικαστή όλα τα πρόσωπα για ενδεχόμενες άδικες πράξεις. Αυτό ακριβώς που η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 παρά το γεγονός ότι υπήρχε δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Εμείς κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε το καθήκον μαςΤη χαρίζουμε λοιπόν στην Κυβέρνηση την τοξικότητα και τον «βούρκο» που πάει να βουλιάξει τη χώρα.

Η δημοκρατία είναι πολίτευμα προς υπεράσπιση. Κι αυτό γίνεται με την ενίσχυση των θεσμών και του κράτους δικαίου και της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη. Μακριά από επιθέσεις και απειλές εναντίον δικαστών και επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών -ποιος ξεχνά τον Υπουργό Υγείας να καταγγέλλει τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ ως προδότη;

Εμείς θέλουμε να είμαστε αρωγοί και εγγυητές της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των λειτουργών της δικαιοσύνης. Όπως και παλαιότερα, με άλλες Κυβερνήσεις, έτσι και τώρα. Δεν αλλάξαμε εμείς, η Νέα Δημοκρατία άλλαξε και κάνει τα ίδια που κάποτε επέκρινε. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας προϋποθέτει ένα ανθεκτικό και λειτουργικό κοινωνικό κράτος. Κι αυτό -ειδικά στις ταραγμένες εποχές που διανύουμε- γίνεται μόνο μέσα από δημόσιες πολιτικές για υγεία, παιδεία και εργασία. Εκεί ακριβώς εντοπίζεται η λυδία λίθος που θα κρίνει την επιτυχία της δημοκρατίας τις επόμενες δεκαετίες.

-Για δηλώσεις Υπουργού Παιδείας

Είχαμε σήμερα εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, που λειτουργεί ως πλασιέ ξένων πανεπιστημίων. Αντί να μιλήσει για την παιδεία ως δημόσιο αγαθό, αντί να υπερασπίσει και να ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο και την εξωστρέφειά του, να μιλήσει για την ανάγκη να ενισχυθούν τα κοινά προγράμματα και οι συνέργειες με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ο Υπουργός μιλά εμμονικά για πανεπιστήμια που έρχονται ως παραρτήματα ενώ είναι ήδη εδώ.

Ο κ. Πιερρακάκης έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα προβολής ξένων πανεπιστημίων και κολεγίων! Είναι μάταιο. Τι να κάνουμε; Δεν ανεβαίνει η κατάταξη ενός πανεπιστημίου, όσο κι αν προσπαθεί καθημερινά!

Θα συνεχίσει να είναι κάτω από έξι δημόσια πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι στο 1,4% των πανεπιστημίων διεθνώς και το Πανεπιστήμιο Κρήτης μέσα στο 3,8% των πανεπιστημίων διεθνώς.

Γιατί δεν το λέει ο κ. υπουργός; Δεν είναι περήφανος γι’ αυτό; Είναι υπουργός Παιδείας ή υπουργός Εμπορίου;

Η αλήθεια είναι σαφής. Και δεν διαστρέφεται.

Ένα πανεπιστήμιο που δεν είναι η Σορβόννη των υψηλών διακρίσεων, που ήθελε ο κ. Υπουργός να εννοήσει πέρυσι ότι θα έρθει. Και ένα πανεπιστήμιο που δεν έρχεται καν! Είναι ήδη εδώ από το 1995 μέσω κολεγίου.

Η Βόρεια Σορβόννη αποδείχθηκε ότι είναι ήδη Βόρεια Αθήνα, εδώ και χρόνια.

Το γνωρίζει όλη η αγορά, το γνωρίζει η εκπαιδευτική κοινότητα, οι φοιτητές, οι ακαδημαϊκοί, το γνωρίζει όλη η χώρα. Εκτός από το Γραφείο Υπουργού και τη «γαλάζια φούσκα» στα social media.

Κι επειδή εκτέθηκε ανεπανόρθωτα ο κ. Υπουργός Παιδείας εζήλωσε τη δόξα των ομάδων προπαγάνδας. Και συνεχίζεται ο «στρατηγικός κορεσμός πληροφορίας», που προκαλεί σύγχυση και γνωστική παράλυση, εμποδίζει τους πολίτες να αντιληφθούν τι είναι πραγματικό και τι όχι. Και επισήμως μιλά σήμερα -μα σήμερα, σε αυτήν την κοινωνική συγκυρία- για «δολοφονία πανεπιστημίων». Αυτό πια δεν είναι απλώς έλλειψη ενσυναίσθησης. Αλλά κυνισμός. Κατάδυση στα βάθη της τοξικότητας. Λέξη για τον εθνικό διάλογο για την παιδεία. Λέξη για τη συνταγματική αναθεώρηση που παρακάμφθηκε για να κάνουν κάποιοι business εύκολα και γρήγορα. Λέξη για τη νομοθετική πρωτοβουλία που απλώς «ανωτατοποίησε» κολέγια. Λέξη για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Μόνο για τα παραρτήματα.

Έπεσαν οι μάσκεςΌταν μιλήσαμε για τη διάκριση κέρδους – μη κέρδους. Για την εμπορευματοποίηση της ανώτατης παιδείας. Και ως τώρα δυστυχώς δικαιωνόμαστε:

Ένδεκα παραρτήματα έχουν αιτηθεί: Εννέα κολέγια ανωτατοποιούνται: κερδοσκοπικά κολέγια μετατρέπονται σε κερδοσκοπικά παραρτήματα. Και έρχονται και δύο κερδοσκοπικά της Κύπρου. Γι’ αυτό έσπευσε η Κυβέρνηση πέρυσι.

Αυτή είναι η εξαπάτηση. Και εκεί βρίσκεται η δικαίωση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, και των περυσινών του θέσεων για το πανεπιστήμιο.

-Για τα ζητήματα Υγείας

Ο εισηγητής μας Γιάννης Τσίμαρης τοποθετήθηκε για τις δύο συμβάσεις και για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της μεταμόσχευσης και την συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου σε αυτό το πεδίο και γενικώς στον υγειονομικό χώρο.

Επειδή η σημερινή συζήτηση έχει να κάνει με την Κύπρο, έχει αξία να δούμε λίγο τα δεδομένα και τις αναλογίες. Και τις μεγάλες διαφορές στις αμοιβές των ιατρών του ΓΕΣΥ στην Κύπρο σε σχέση με το ΕΣΥ στην Ελλάδα, αλλά και στις συνθήκες απασχόλησης.

Και είναι θλιβερό να υπάρχει αυτή η δυσμενής σύγκριση με την Ελλάδα, που έχει βαθιές ρίζες στο κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα υγείας, το κοινωνικό της κεκτημένο.

Είναι θλιβερό να υπάρχει τόσο ελλιπής ανταπόκριση της Πολιτείας στις συνταγματικές επιταγές για αποδοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, για την ενίσχυση του υγειονομικού κεκτημένου.

Κι αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται στις συνθήκες υποστελέχωσης στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας στην Ελλάδα.

Μια κατάσταση που έχει άμεση επίδραση και στη σωματική κατάσταση και την ψυχολογία των ιατρών και νοσηλευτών. Είναι το φαινόμενο της «σιωπηρής παραίτησης» που διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Κι αυτό τελεί σε ευθεία αντίθεση με όσα έλεγε ο Υπουργός Υγείας που κάνει και τον life coach και μας συμβουλεύει να αφήσουμε τη γκρίνια, λέγοντας πως «η ζωή είναι ωραία».

Ναι, είναι ωραία, αν δεν έχεις την ανάγκη υπηρεσιών υγείας και δεν μπορείς να τις βρεις στο νοσοκομείο ή το κέντρο υγείας της περιοχής σου. Είναι ωραία η ζωή, αν δεν είσαι ιατρός ή νοσηλευτής στο ΕΣΥ, που, ενώ έχεις συμβάλλει καθοριστικά στη σωτηρία της χώρας από την πανδημία, μένεις εγκαταλειμμένος σε υποστελεχωμένες δομές. Η επιφανειακή προσέγγιση των προβλημάτων της υγείας, παρά την επιθετική επικοινωνία του Υπουργείου, δεν μπορεί να κρύψει τα προβλήματα. Η υγεία στην Ελλάδα νοσεί. Αλλά δεν πρόκειται να θεραπευτεί με παυσίπονα. Έχει ανάγκη από σοβαρή διάγνωση κι ένα ολιστικό και αποδοτικό θεραπευτικό πρωτόκολλο. Για την επανοικοδόμηση ενός ανθεκτικού και δίκαιου κοινωνικού κράτους. Ως αποτελεσματικού μέσου μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Ως εγγύησης της ίδιας της δημοκρατίας

Νίκος Ανδρουλάκης: «Όποτε απειληθεί η εξουσία του κ. Μητσοτάκη, έρχεται στο προσκήνιο η καραμέλα της αποσταθεροποίησης»

Previous article

Παύλος Χρηστίδης από Βρυξέλλες: Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ξανά σύμβολο ευημερίας για όλους

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in top