0

Γράφει ο Χρήστος Αβδελλάς*

Στο εξωτερικό ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, εργάστηκα και δημιούργησα την οικογένειά μου πριν τη μόνιμη επιστροφή μας στη Θεσσαλονίκη. Ανήκω, λοιπόν, και ως ένα βαθμό εκπροσωπώ σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τη γενιά του brain gain.

Ένας από τους στόχους μου, όταν αποφάσισα να κατέβω υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στο Α’ δημοτικό διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, με το Στέλιο Αγγελούδη και την Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη, ήταν να χρησιμοποιήσω όσα έζησα και έμαθα στο εξωτερικό, ώστε να δημιουργήσω τις κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή και άλλων νέων οικογενειών στην πόλη μας.

Και ενώ σε εθνικό επίπεδο ακούγονται και γράφονται πολλά για τη στρατηγική επαναπατρισμού των Ελλήνων επιστημόνων (βλέπε φορολογία, αυξήσεις μισθών κτλ.), η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά και με αυτό το ζήτημα τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά τι μπορούμε να προσφέρουμε στον κόσμο που σκέφτεται να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.

Διότι δεν είναι μόνον οι οικονομικές απολαβές ή οι ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης, που θα κοιτάξουν οι νέες οικογένειες. Και σίγουρα δεν μπορούμε να αντισταθμίζουμε όλα αυτά τα ζητήματα με το γνωστό (και ολίγον γραφικό πλέον) επιχείρημα περί ήλιου και θάλασσας. Η πλειοψηφία της γενιάς του brain drain ζει και εργάζεται σε Ευρωπαϊκές πόλεις, που διαθέτουν υψηλού επιπέδου παροχές και προηγμένες υποδομές στους πολίτες. Είτε μιλάμε για δημόσιες υπηρεσίες, για δημόσια μέσα μεταφοράς, για σύγχρονους (και κυρίως ασφαλείς!) ποδηλατόδρομους, για χώρους πρασίνου, για οργανωμένη αποκομιδή σκουπιδιών και αλλά πολλά που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Είναι η Θεσσαλονίκη σε θέση να προσφέρει έστω και μερικά από τα παραπάνω; Και δε νομίζω όσα ανέφερα παραπάνω να απαιτούν πακτωλό χρημάτων και μελετών. Μιλάω για λογικές συνθήκες που θα πρέπει να επικρατούν σε κάθε Ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.

Αντί επιλόγου, θέλω να αναφέρω ορισμένα από τα οφέλη του brain gain για τις τοπικές κοινωνίες, που σίγουρα αφορούν και τη Θεσσαλονίκη:
• Τοπική οικονομία: Είτε αναφερόμαστε στην ενίσχυση των τοπικών αγορών με νέο χρήμα, είτε σε μεγαλύτερες επενδύσεις, όπως οι ανακαινίσεις κτιρίων και διαμερισμάτων
• Επιχειρηματικότητα/εργασία: Δημιουργία νέων – και νεοφυών – επιχειρήσεων και νέων κλάδων εργασίας
• Κοινωνία: Νέοι άνθρωποι, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που έχουν ζήσει σε διαφορετικές κοινωνίες και εκτεθεί σε διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες, σίγουρα μπορούν προσφέρουν μια διαφορετική οπτική σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα
• Δημογραφικό: Ίσως το σημαντικότερο ζήτημα. Η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια χάνει πληθυσμό και μαζί χάνει και κρατικούς πόρους. Ταυτόχρονα, είναι μια πόλη πληθυσμιακά γερασμένη. Και στις δυο περιπτώσεις η γενιά του brain gain μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική λύση.

*Χρήστος Αβδελλάς
Υποψήφιος Κοινοτικός Σύμβουλος, Α’ Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης
Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη
Στέλιος Αγγελούδης – Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Εύσημα Οικονόμου στον Δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη: ΚΑΝ’ΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΚΑΪΤΕΖΙΔΗΣ

Previous article

Η “Corriere” μιλά για “deal” Παντσέρι με “αντάλλαγμα” 2 ονόματα στις βελγικές αρχές – Πουθενά το όνομα της Καϊλή”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *