Η Ελλάδα του σήμερα αντιμετωπίζει ισχυρά ζητήματα στα πλαίσια κοινωνικής και οικονομικής αντίληψης. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ διαχωρίζει τους δύο τομείς, αντί να τους ενοποιήσει, και να τους αντιμετωπίσει ως 2 βασικούς και αλληλένδετους κρίκους της κοινωνικής αλυσίδας. Εις το όνομα της «Δημοκρατίας» και του «Καπιταλισμού» οι ολίγοι «αισχροκερδούν» και οι «μικρότεροι» αντιμετωπίζουμε ανισότητα, αναξιοκρατία και έλλειψη των ελευθεριών μας, κοινώς καταπάτηση των βασικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μας.
Ο Καπιταλισμός της σημερινής αγοράς, δημιουργεί φραγμούς στην Κοινωνική Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ίσως νέο, αλλά με παλιά μοτίβα, συντηρητικό μοντέλο της «Οικονομικής Τυραννίας». Σε αυτό το μοντέλο υφίστανται οι παρακάτω βασικοί κοινωνικοί-οικονομικοί άξονες:
α)η ιδιωτική περιουσία ορισμένων δημιουργεί άνιση κατανομή του «πλούτου», η οποία εναντιώνεται στις ίσες ελευθερίες για όλους βάση των Δημοκρατικών αρχών, διακρίνοντας καταπάτηση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο βασικό αγαθό της στέγης,
β)οξύνεται ακόμα περισσότερο η σχέση ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, όπου πλέον με την ακρίβεια στις βασικές πρώτες ανθρώπινες ανάγκες (στέγη, τροφή, νερό, ρεύμα) η διαβίωση-επιβίωση των εργαζομένων έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με την οικονομική καταχρηστική εξουσία και
γ)οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις τείνουν, αργά και επώδυνα, προς το κλείσιμο τους με τα οριζόντια μέτρα, υψηλά ενοίκια και λογαριασμούς, καθώς η επιδίωξη του κέρδους των ολίγων, εις το όνομα του «καπιταλισμού» της αγοράς, δημιουργεί εμπόδια στο γενικό συμφέρον.
Στα πλαίσια της Κοινωνικής Δημοκρατίας και του Υγιή Καπιταλισμού προτείνονται να δημιουργηθούν χρυσές τομές, όπου στις οικονομικές εξισώσεις να τοποθετηθούν όλες οι κοινωνικές μεταβλητές με κλιμακωτό συντελεστή και όχι οριζόντιο, εξαιρέσεις των πιο ευάλωτων-ευπαθών ομάδων, καθώς και να μπορούν να περαστούν από όλους τους πολίτες εργαζόμενους και επαγγελματίες όλα τα λειτουργικά έξοδα των ακινήτων συν το ενοίκιο είτε αφορά κατοικία είτε εργασία, εφόσον θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία με Δημοκρατικές πρακτικές και όχι Τυραννικές.
Η κοινωνία οφείλει να προστατέψει τις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας, καθώς και να προσφέρει οικονομική αυτονομία και ίσες ευκαιρίες για ποιοτική ζωή μέσα από τις αρχές της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον John Locke, «Οι φυσικές ελευθερίες δεν διατηρούνται απλώς εντός της κοινωνίας αλλά πρέπει να διασφαλίζονται μέσω κοινωνικών κανόνων.»
Άρθρο γνώμης της Βικτώριας Κομνηνού, Συμβούλου Επιχειρήσεων σε εταιρεία Τηλεπικοινωνίων.
Comments