0

Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Τα στοιχεία για την κατάρρευση των οικοσυστημάτων ολοένα αυξάνονται. Η αποσταθεροποίηση των καιρικών συνθηκών (πλημμύρες, καύσωνες, σκόνη) είναι εμφανής. Η ανάγκη για δράση είναι επιτακτική. Η Συμφωνία των Παρισιού το 2015 έθεσε τα θεμέλια για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με στόχο τον περιορισμό της στους 2°C, και ιδανικά στον 1,5°C. Έχουμε ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο.

Οι επιταχυνόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής απαιτούν πιο φιλόδοξες και ολοκληρωμένες δράσεις.

Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή μόνη της. Απαιτείται συντονισμός σε πανευρωπαϊκή κλίμακα και αυτό είναι ένα από τα βασικά διακυβεύματα των φετινών ευρωεκλογών.

Σε αυτές τις εκλογές συμμετέχει το Volt, το μόνο πανευρωπαϊκό κόμμα που οραματίζεται την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω της ομόσπονδης Ευρώπης.

Το Βολτ, αποφασίζει κοινές προτάσεις πολιτικής για όλη την ήπειρο και κατεβαίνει στις εκλογές  στα στις διάφορες χώρες της ΕΕ με το ίδιο πρόγραμμα (το λεγόμενο Moonshot). Στην απερχόμενη Ευρωβουλή το Βολτ έχει ήδη δύο ευρωβουλευτές (από το Βολτ Γερμανίας και το Βολτ  Ολλανδίας). Στην Ελλάδα, τρεις υποψήφιοι του Βολτ συμμετέχουν μαζί με τα πράσινα κόμματα στο ψηφοδέλτιο του Κόσμος.

Το Βολτ οραματίζεται μια ΕΕ παγκόσμια ηγέτιδα στην κλιματική δράση, που θα επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2040. Κεντρικό στοιχείο του προγράμματός του είναι η δημιουργία μιας ισχυρής Πλατφόρμας Επενδύσεων για το Κλίμα η οποία θα επεκτείνει το ήδη υπάρχον InvestEU, θα προωθήσει τις απαραίτητες δημόσιες-ιδιωτικές επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση και θα ενισχύσει τον Νόμο για τη Βιομηχανία Μηδενικών Καθαρών Εκπομπών μέσω αυξημένης χρηματοδότησης σε πράσινες τεχνολογίες.

Κρίσιμο κομμάτι αυτού του σχεδίου είναι ο καθορισμός πλαφόν για το διοξείδιο του άνθρακα στην ΕΕ, ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5°C. Αυτό απαιτεί την εφαρμογή ενός νομοθετικού πακέτου έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Είναι επίσης επιτακτική η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας στην παραγωγή και χρήση ενέργειας έως το 2035.

Ο Νόμος για την Κλιματική Μετάβαση που θα προτείνει το Βολτ στο Ευρωκοινοβούλιο συνδέεται με τις Οδηγίες και Κανονισμούς που εμπίπτουν στο Ευρωπαϊκό Green Deal, τη Μηδενική Εκπομπή μέχρι το 2050 και τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης. Συγκεκριμένα οι προτάσεις μας ζητούν τροποποιήσεις στους εξής ευρωπαϊκούς νομοθετικούς μηχανισμούς:

α) Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1119 για τον Κλιματικό Νόμο της ΕΕ: Χρειάζεται να τροποποιηθεί ώστε να αντιμετωπιστούν οι έντονες ανισότητες στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εντός της Ευρώπης, όπου το πλουσιότερο 10% εκπέμπει τριπλάσια ποσότητα ανά κάτοικο σε σχέση με τους υπόλοιπους.

β) Οδηγία (ΕΕ) 2018/2001 σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας II: Η απανθρακοποίηση πρέπει να γίνεται όχι μόνο στο επίπεδο παραγωγής αλλά και στο επίπεδο κατανάλωσης και κατά μήκος των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.

γ) Οδηγία (ΕΕ) 2022/2464 για την Εταιρική Αναφορά Βιωσιμότητας: Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις ευκαιρίες που φέρνει η πράσινη μετάβαση σε όρους οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας και κλιματικής πολιτικής.

Οι προτάσεις αυτές είναι κοστολογημένες μετά από ενδελεχή ερεύνα και μελέτη του κόμματος μας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα κοστίσουν στην ΕΕ περίπου 37 δις ευρώ ετησίως, κάτι που είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες της ΕΕ και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την ειδική φορολογία στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να γίνει πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης και πράσινης οικονομίας.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να κάνουν αυτό το όραμα πραγματικότητα ψηφίζοντας Βολτ στις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου.

 

Δρ Γιαννα Τζανιδακη

Υποψήφια Ευρωβουλευτής με το Βολτ Ελλάδας στο ψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΣ

Βελόπουλος: «Κακουργήματα τα ελλιπή πόθεν έσχες Μητσοτάκη, Κασσελάκη»

Previous article

Μητσοτάκης: «Η επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών να μας βρει με πιο δυνατή φωνή στην Ευρώπη»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in top