0

To 2023 αποτέλεσε μια χρονιά γεμάτη πολιτικά γεγονότα τα οποία μετέβαλαν τα συναισθήματα άρδην αλλά δυστυχώς τα περισσότερα ξεχάστηκαν γρήγορα. Το δυστύχημα των Τεμπών συγκλόνισε την κοινή γνώμη στο πρώτο τρίμηνο του έτους και μετέθεσε το χρόνο των βουλευτικών εκλογών κατά ένα μήνα. Η προεκλογική περίοδος τελείωσε με χαμηλότερους τόνους από αυτό που περιμέναμε λόγω της τραγικής συγκυρίας αλλά η κάλπη έβγαλε ξεκάθαρους νικητές και χαμένους.

Η πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώθηκε εις διπλούν το Μάιο και τον Ιούνιο, η ήττα του Σύριζα υπήρξε συντριπτική και η σταδιακή άνοδος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώθηκε με αύξηση κατά 40% από τα ποσοστά του 2019. Στις εκλογές του Ιουνίου εισήλθαν στη Βουλή τρία νέα κόμματα με διαφορετικό προφίλ το καθένα αλλά μακριά από τον ορθολογισμό και τη δυνατότητα συνθέσεων που απαιτεί η πολυπλοκότητα της εποχής που ζούμε.

Το καλοκαίρι που ακολούθησε τις βουλευτικές εκλογές και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρέσυρε σε ραστώνη κρίσιμους τομείς του κρατικού μηχανισμού και σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, γίναμε μάρτυρες καταστροφικής διαχείρισης των πυρκαγιών στη Ρόδο και στον Έβρο κατά κύριο λόγο αλλά και των πλημμυρών που ακολούθησαν στη Θεσσαλία. Ταυτόχρονα βαδίζαμε προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου με το ενδιαφέρον των πολιτών μειωμένο έως ανύπαρκτο.

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές σημαδεύτηκαν από τα υψηλά ποσοστά αποχής που πρέπει να μας προβληματίσουν όλους αλλά και από μεγάλες ανατροπές με αποκορύφωμα τη νίκη του Χάρη Δούκα στο Δήμο Αθηναίων. Απέναντι σε έναν παντοδύναμο αντίπαλο αλλά με συγκεκριμένο πρόγραμμα και θέσεις για την πόλη χωρίς φαραωνικά σχέδια για έργα που δεν τελειώνουν ποτέ και ταλαιπωρούν τους πολίτες, ο Χάρης Δούκας κατάφερε κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις αρχές Αυγούστου.

Το 2024 ξεκινάει με μεγάλες προσδοκίες για όλους εμάς που θα κληθούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της παράταξης «Αθήνα Τώρα» αλλά με πολλή όρεξη για δουλειά για την πόλη που αγαπάμε. Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα δώσουν μία ένδειξη για το πολιτικό σκηνικό που μεταβάλλεται ξανά και αποτελούν την ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να επανατοποθετηθεί στην πολιτική σκακιέρα σε ρόλο κεντρικού παίκτη ενόψει των επόμενων μαχών που έρχονται.

 

Γιώργος Γιάνναρος

Αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού του Δήμου Αθηναίων

Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Συνάντηση Στέλιου Αγγελούδη – Σωκράτη Φάμελλου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Previous article

Δημήτρης Μάντζος: «Να μη μάθουμε από το εξωτερικό τι συζητήθηκε με τον κ. Μπλίνκεν»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in top