0

 

Άρθρο γνώμης της Γεωργίας Μαυρομάτη, Δικηγόρου:

Το 2023 ήταν μια ακόμη ιστορική χρονιά στην αλληλουχία των κρίσεων που χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Μπορεί ναι μεν η πανδημία να υποχώρησε, χάρη στην επιστήμη, όμως, η κοινωνία επανήλθε στην κανονικότητα με σκεπτικισμό, αμφιβολία, φόβο για το αύριο, για την καθημερινή διαβίωση, την δημόσια υγεία, την επιβολή δυσβάστακτων φόρων εις βάρος των ελληνικών νοικοκυριών, τις κοινωνικές ανισότητες, την κρίση στους θεσμούς της Δημοκρατίας και δικαιοσύνης, την αύξηση του πληθωρισμού με την εκτόξευση των τιμών, την κλιματική κρίση, την ελλιπή διπλωματική στρατηγική προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, την κερδοσκοπία των τραπεζών εις βάρος των δανειοληπτών.

Παράλληλα, αυτή η χρονιά, σημαδεύτηκε με τον χαμό πενήντα επτά αθώων ψυχών στα Τέμπη θέτοντας εν αμφιβόλω την διοίκηση και λειτουργία των ελληνικών σιδηροδρόμων, με τιςπυρκαγιές και την καταστροφή της Θεσσαλίας,με την ανυπαρξία εν τέλει μιας ριζικής αλλαγή πορείας προ το καλύτερο για το συμφέρον του τόπου.

Σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον, με έναν πόλεμο στην Ουκρανία που έχει αναδιατάσσει τις γεωπολιτικές ισορροπίες, η χώρα μας πρέπει να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επιδεικνύοντας αταλάντευτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τον νηφάλιο διάλογο, αλλά και ανυποχώρητη στάση απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό που αμφισβητεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η πατρίδα μας έχει την δυνατότητα να αναχθεί σε κόμβο, ενεργειακό και αναπτυξιακό, στην ευρύτερη περιοχή, επενδύοντας στο ταλέντο και την εξωστρέφεια των Ελλήνων. Στον τουρισμό, την εκπαίδευση, τις ψηφιακές υπηρεσίες και την πράσινη μετάβαση, ανακύπτουν μείζονες προκλήσεις για την επόμενη μέρα και την επίδραση της Ελλάδας σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινότητα. Με προτεραιότητα την οικοδόμηση ενός καλύτερου και αποτελεσματικότερου κράτους, τη διασφάλιση της κοινωνικής κινητικότητας, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και του δημογραφικού προβλήματος.

Η πρόοδος και η ευημερία μας προϋποθέτουν την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών και την εγγύηση των δικαιωμάτων μας. Ο σεβασμός του κράτους δικαίου είναι θεμελιώδης για την απόλαυση της ελευθερίας και της ισότητας, καθώς και για την ποιότητα του πολιτεύματος. Η εμβάθυνση της δημοκρατίας, η διάκριση των εξουσιών και η προάσπιση του γενικού συμφέροντος θωρακίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική, την αυτονομία της, τον δημόσιο βίο. Η ανάγκη αυτή καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική σε μια περίοδο στην οποία τα ανελεύθερα καθεστώτα οπού ο πολιτικός εξτρεμισμός ολοένα και κερδίζει έδαφος, ενώ, σε πολλές γωνίες του πλανήτη επικρατούς απολυταρχικές δομές και πρακτικές.

Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα και απρόβλεπτα. Τα ερωτήματα ηχούν ενίοτε πιο ισχυρά από τις απαντήσεις που διαθέτουμε. Αυτή, όμως, η αβεβαιότητα γεννά μεγάλες ευκαιρίες, αφήνει χώρο στην έμπνευση και τη δημιουργία και συνάμα θεμελιώνει την ευθύνημας να εμπεδώσουμε και να κληροδοτήσουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία στις επόμενες γενιές.

Οι γιορτινές μέρες δεν είναι μόνο μια αφορμή για απολογισμούς, σχέδια και υποσχέσεις για την χρονιά που έρχεται. Είναι και μια έντονη υπενθύμιση της σημασίας που έχουν η γενναιοδωρία του συναισθήματος και η ανιδιοτελής φροντίδα των άλλων. Κυρίως εκείνων που έχουμε παραμελήσει και χρειάζονται τη συμπαράσταση μας, ώστε να μη παραμένουν αόρατοι ανάμεσα μας. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών μας δοκίμασαν και μας δίδαξαν ότι η ενότητα και η συνοχή μας συναρτώνται με την αλληλεγγύη και τη βαθιά επίγνωση ότι πέρα από τα άτομα είμαστε και μέλη του κοινωνικού συνόλου. Ότι ο εαυτός μας εμπεριέχει τους άλλους. Σε αυτή την πεποίθηση στηρίζονται οι ελπίδες και οι προοπτικές μας για το αύριο.

Εύχομαι το 2024 να φέρει σε όλους υγεία και ευτυχία».

“Ο απολογισμός του 2023. Δύσκολη χρονιά, αλήθεια.”

Previous article

Η ναυτιλία χρειάζεται τις γυναίκες

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in top