0

Οι λιανικές τιμές των καυσίμων όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά κινούνται ανοδικά παρά το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου έχει κάνει μία μεγάλη βουτιά της τάξεως των 10 δολαρίων το βαρέλι, σε σχέση με την τιμή που είχε 20 ημέρες πριν. Οι κανόνες της αγοράς δεν φαίνεται να λειτουργούν όλο το τελευταίο διάστημα και ενώ όλοι θα περίμεναν οι τιμές να κινηθούν πτωτικά, αφού το Brent έχει καταγράψει μεγάλη βουτιά κοντά στο 12%, εντούτοις χθες το πρωί οι κάτοχοι ΙΧ, ήρθαν αντιμέτωποι με μία δυσάρεστη έκπληξη. Οι τιμές, σε diesel κίνησης και βενζίνη κινήθηκαν ανοδικά κόντρα στην λογική.

Και ενώ όλα αυτά τα παράλογα συμβαίνουν στην αγορά, η κατανάλωση έχει μειωθεί σημαντικά. Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2023 ανήλθε σε 576 εκατ. έναντι στόχου για έσοδα 647 εκατ. ευρώ, δηλαδή απόκλιση 71 εκατ. ή ποσοστό 11%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα τα έσοδα ήταν στα 630 εκατ. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν ξεκάθαρα την εικόνα της κατανάλωσης, αφού ο ΕΦΚ είναι σταθερός και δεν διαφοροποιείται από το πόσο μεταβάλλονται οι τιμές και επιβάλλεται ανά χιλιόλιτρο.

Ακόμη και η είσπραξη του ΦΠΑ των πετρελαιοειδών προϊόντων είναι χαμηλότερη του στόχου. Και αυτό είναι σημαντικό αφού ο ΦΠΑ επιβάλλεται επί της συνολικής τιμής και σχετίζεται με το πόσο υψηλή ή χαμηλή είναι η τιμή.

Συγκεκριμένα οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ διαμορφώθηκαν στο 2μηνο στα 335 εκατ. έναντι στόχοι 347 εκατ. και 361 εκατ. το ίδιο διάστημα πέρυσι. Δηλαδή έχουμε υστέρηση έναντι του στόχου κατά 3,5%, ενώ είναι τα έσοδα είναι χαμηλότερα 7,2% σε σχέση με πέρυσι.

Σε ότι αφορά την εγχώρια αγορά ας δούμε μερικά ενδεικτικά στοιχεία από συγκεκριμένα πρατήρια καυσίμων:

  • Η αμόλυβδη βενζίνη σε συγκεκριμένο πρατήριο πωλείται σήμερα 1,869 ευρώ το λίτρο, ενώ στις 17 του μήνα ήταν στο 1,839 ευρώ το λίτρο.
  • Σε άλλο πρατήριο η τιμή της αμόλυβδης ήταν 1,859 ευρώ στις 17 Μαρτίου και σήμερα ήταν στο 1,889 ευρώ το λίτρο.
  • Για το ίδιο χρονικό διάστημα, η τιμή του Brent από 82 δολάρια το βαρέλι στις 10 Μαρτίου, είχε υποχωρήσει ακόμη και στα 71 δολάρια πριν από λίγες ημέρες.

Μάλιστα η ανησυχία εντείνεται ακόμη περισσότερο, αφού χθες η τιμή του Brent κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο, κοντά στο 5% και «φλέρταρε» με τα 78 δολάρια το βαρέλι.

Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αν αυτή η αύξηση περάσει στην κατανάλωση, δεν αποκλείεται να κάνουμε Πάσχα με την βενζίνη στα 2 ευρώ το λίτρο. Και αυτό διότι σε πολλά πρατήρια της περιφέρειας, οι τιμές κινούνται στην περιοχή του 1,95 ευρώ το λίτρο.

Μαφία της Μυκόνου: Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς

Previous article

Έχασε 1.800 ευρώ στο τζόγο…και σκηνοθέτησε την ληστεία του

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in Ελλάδα