0

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές εξαιτίας του νέου καύσωνα που πλήττει από την Πέμπτη τη χώρα και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή με θερμοκρασίες μέχρι και 45 βαθμών Κελσίου.

Νωρίτερα πραγματοποιηθηκε διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια, για τον καύσωνα που επικρατεί στη χώρα. “Θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή με ακραίες καιρικές συνθήκες όπως οι ΗΠΑ και πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα ακολουθήσουν μελτέμια και μποφόρ και νέος καύσωνας στα μέσα της επόμενης βδομάδας. Οπότε όλοι πρέπει να προσέξουμε” τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Σήμερα Παρασκευή οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
Στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου
Στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου
Στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα εξής:

Να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο κυρίως τις μεσημεριανές ώρες και ειδικά για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά κάτω των 5 ετών
Να καταναλώνεται άφθονο νερό ενώ καλό είναι να αποφεύγονται αλκοολούχα ροφήματα
Όσοι βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους να φορούν γυαλιά ηλίου και καπέλο
Αν κάποιος ξαφνικά ζαλίζεται, δεν αισθάνεται καλά, πονάει το κεφάλι του, νιώθει ναυτία, εμέτους, πρέπει να τον οδηγήσουμε να κάτσει σε σκιερό μέρος και να τον δροσίσουμε
Να προτιμάται η παραμονή σε κλειστούς και κλιματιζόμενους χώρους

Μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων με τηλεργασία, ειδική άδεια ή ευέλικτο ωράριο θέτει σε εφαρμογή, σήμερα, το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, οι Υπηρεσίες Προσωπικού μπορούν είτε να δώσουν οδηγίες για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης είτε για παροχή τηλεργασίας. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17:00).

Εξάλλου, η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού ενημέρωσε ότι λόγω του καύσωνα έως και την Κυριακή 23 Ιουλίου οι ώρες λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων τροποποιείται κατά τις μεσημβρινές ώρες, με τελευταία είσοδο στις 12:00 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17:30.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

 

Καλαμαριά: Παρέμβαση Βάρδα για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ στον Φοίνικα

Previous article

Αντιπροσωπεία θεσμικών του Δήμου Ρεθύμνου επισκέφθηκαν τον Περιφερειάρχη Κρήτης

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in Ελλάδα