Η Πολυξένη Δρίτσα, πρώην Δήμαρχος Τριανδρίας, αποτελεί τη νέα Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Την ευχαριστούμε που έδωσε την πρώτη της συνέντευξη στο tomagazino.gr.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Νέα Διοίκηση στον Δήμο, νέες προκλήσεις. Πώς βλέπετε τους πρώτους μήνες της Διοίκησης Αγγελούδη ;
“Η νέα Διοίκηση ξεκίνησε δυναμικά την θητεία της και άρχισε να πραγματοποιεί όσα προεκλογικά υποσχέθηκε, ώστε να απολαμβάνουν οι δημότες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Ήδη παρατηρήθηκαν βελτιώσεις σε όλους τους τομείς που αφορούν στην καθημερινότητα των δημοτών , αρχής γενομένης από την καθαριότητα, παρά το γεγονός της άσχημης οικονομικής κατάστασης του Δήμου
Σίγουρα αποτελεί μία ιδιαίτερη τιμητική θέση ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της επιχείρησης, μία θέση με την οποία σας τίμησε το Δημοτικό Συμβούλιο. Τι περιέχει αυτός ο νέος σας ρόλος και κυρίως, πώς πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών;
“Το Δημοτικό Συμβούλιο πραγματικά με τίμησε επιλέγοντας με για αυτή την ιδιαίτερα τιμητική θέση και είναι χρέος μου να ανταπεξέλθω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν.
Ο Συμπαραστάτης του δημότη δέχεται και διερευνά επώνυμες καταγγελίες πολιτών ή επιχειρήσεων, με τις οποίες του γνωστοποιούνται φαινόμενα κακοδιοίκησης δημοτικών υπηρεσιών ή δημοτικών νομικών προσώπων. Αποστολή του Συμπαραστάτη είναι η διαμεσολάβηση μεταξύ του θιγόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου και της αρμόδιας υπηρεσίας, καθώς και η λήψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών , προκειμένου να επιλυθεί το καταγγελθέν πρόβλημα . Λειτουργεί συμβουλευτικά προς τα δύο μέρη , υποδεικνύοντας πρακτικούς τρόπους για την εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς τους, συνδιαλέγεται και συνεργάζεται με τους πολίτες ή τις επιχειρήσεις και τις αρμόδιες υπηρεσίες και αναζητά τον καλύτερο τρόπο για την γεφύρωση της διάστασης.
Από την διαμεσολάβηση μπορεί να προκύψει ότι ο δημότης ή η επιχείρηση δεν έχει δίκιο ως προς την καταγγελία του ή να προκύψει επίσης, ότι η αρμόδια υπηρεσία έσφαλε κατά την έκδοση μιας πράξης.”
Στην ερώτηση μετά την εκλογή σας είπατε ότι δεν θέλετε ο συγκεκριμένος θεσμός να παραμείνει υποβαθμισμένος και ένα κομμάτι της γραφειοκρατίας. Για ποιο λόγο το λέτε αυτό ; Τι σκέφτεστε να προτείνετε και να κάνετε για να αλλάξετε τη συγκεκριμένη κατάσταση;
“‘Ολοι έχουμε υποστεί την ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας, ιδιαίτερα δε την σύγχυση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, οι οποίες οδηγούν τους δημότες να κάνουν προσπάθεια ώστε να ανακαλύψουν σε ποια υπηρεσία θα πρέπει να απευθυνθούν και με ποιο τρόπο , προκειμένου να εκθέσουν το όποιο πρόβλημα τους αλλά και να οδηγηθούν στην επίλυση του.
Απευθυνόμενος ο δημότης στον συμπαραστάτη , θα απεμπλακεί από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αφού ο συμπαραστάτης θα είναι αυτός που θα απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες , θα εκθέσει το πρόβλημα τους και αφού πράξει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες , θα τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των ενεργειών του.
Επιπλέον δεδομένου ότι ο συμπαραστάτης του δημότη κινείται έξω από την λογική της άσκησης της πολιτικής και έξω από την λογική της εργασίας του δημοσίου υπαλλήλου , λειτουργεί διαφορετικά , όπως προανέφερα , διαμεσολαβώντας μεταξύ του δημότη και των υπηρεσιών , με σκοπό να καταλήξει σε ένα δίκαιο αποτέλεσμα.
Η πρόταση του βέβαια δεν είναι δεσμευτική , ούτε δεσμεύει τα όργανα του Δήμου , που φέρουν και την ευθύνη της λήψης των αποφάσεων . Οι δημότες όμως και οι επιχειρήσεις έχουν μια εναλλακτική λύση για την επίλυση της διαφοράς τους.
Στόχος του θεσμού είναι ουσιαστικά η δημιουργία μιας μορφής εσωτερικού ελέγχου προκειμένου να διασφαλιστεί η σύννομή λειτουργία τω υπηρεσιών και των νομικών προσώπων του δήμου.
Μέσα δε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων του συμπαραστάτη, πέρα από την ετήσια απολογιστική έκθεση , δύναται να καταθέτει ειδικές προτάσεις βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης , που θα αποσκοπούν στην βελτίωση των σχέσεων της δημοτικής διοίκησης με τον διοικούμενο.
Ακόμα και στην περίπτωση που θα υπάρχει αδυναμία επίλυσης του προβλήματος ενός δημότη, στόχος μου είναι ο δημότης να μην αρκείται απλώς στην διαπίστωση αδυναμίας επίλυσης του προβλήματος του , αλλά να του δίνονται οι επαρκείς εξηγήσεις ώστε να γνωρίζει και να κατανοεί και το λόγο για τον οποίο δεν είναι εφικτή η επίλυση του.”
Έχετε μία μακρά πορεία στο χώρο της Αυτοδιοίκησης από το 1992. Έχετε διατελέσει και Δήμαρχος Τριανδρίας. Βλέπετε μεγάλες διαφορές στις απαιτήσεις του τότε και του σήμερα.
“Φυσικά υπάρχουν διαφορές. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι περάσαμε σχεδόν μία δεκαετία οικονομικής κρίσης , η οποία έπληξε σε πολύ μεγάλο βαθμό την τοπική αυτοδιοίκηση. Η έλλειψη πόρων και χρηματοδότησης σε συνδυασμό με την προσπάθεια άσκησης κοινωνικής πολιτικής για τους αδύναμους δημότες , οι οποίοι αυξάνονταν συνεχώς λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατούσε, άφησε έντονο το αποτύπωμα της στην τοπική αυτοδιοίκηση, και έφερε αλλαγές όχι μόνο στον τρόπο διοίκησης αλλά και στον τρόπο λήψης αποφάσεων. “
Comments