0

Άρχισε ο σχεδιασμός του πρώτου βρώσιμου δάσους της πόλης στο πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών- Εκατοντάδες οπωροφόρα θα ενισχύσουν το πράσινο μέσα στον αστικό ιστό του δήμου Νεάπολης-Συκεών

 

♦ Δημότες και ευαισθητοποιημένοι πολίτες από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου και της περιβαλλοντικής οργάνωσης Μαμαγαία για τη δημιουργία ενός βρώσιμου δάσους στην περιοχή Στρεμπενιώτη

♦ Άνθρωποι κάθε ηλικίας και πολλά παιδιά έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον αφιερώνοντας στον πρασινισμό της περιοχής τους το πρωινό της Κυριακής Με δαμασκηνιές, κερασιές, καστανιές, μηλιές και ροδακινιές έως και γκότζι μπέρι, ιπποφαές και λαγοστάφυλο θα γεμίσει σύντομα το οικόπεδο στη γωνία των οδών Βενιζέλου και Μητροπόλεως στο πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη, το οποίο θα μεταμορφωθεί στο πρώτο βρώσιμο δάσος της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι φυτεύσεις και η διαμόρφωση του χώρου θα αρχίσουν τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. 

Τα σχέδια για τη δημιουργία του πρώτου αλσυλλίου με καρποφόρα δέντρα και φυτά μέσα στον αστικό ιστό, συνδιαμορφώνουν μαζί με τον  δήμο Νεάπολης-Συκεών, και την Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία πολίτες από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη και κυρίως δημότες και κάτοικοι της περιοχής Στρεμπενιώτη αλλά και μαθητές. Η αλληλεπίδραση με την εκπαιδευτική κοινότητα είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που το οικόπεδο που επιλέχθηκε βρίσκεται κοντά σε πολλά σχολεία της περιοχής και απέναντι από το 5ο γυμνάσιο Νεάπολης. Η αισιοδοξία για την επιτυχία του εγχειρήματος τονώθηκε χθες Κυριακή από τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης με τίτλο «Σχεδιάζοντας το πρώτο Βρώσιμο Δάσος για την πόλη» που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του δημοτικού καταστήματος Νεάπολης και του οικοπέδου στο οποίο θα διαμορφωθεί το δάσος. 

Δεκάδες άνθρωποι, πολλοί από αυτούς μαζί με τα παιδιά τους,  αφιέρωσαν το πρωινό της Κυριακής στον από κοινού με το δήμο και τη Μαμαγαία σχεδιασμό του αστικού βρώσιμου δάσους.

Η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη και τόσο ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης όσο και η δημοτική σύμβουλος Παρή Γενίτσαρη που «τρέχει» το έργο από πέρυσι ως αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή και την ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι σε ανάλογες δράσεις πρασινισμού.

Φανερά ικανοποιημένος ήταν και ο Περικλής Χατζηνάκος διευθυντής της Μαμαγαία τόσο για το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών όσο και για την ενεργό συμμετοχή του τοπικού συμβουλίου της Νεάπολης τα μέλη του οποίου στέκονται αρωγοί στο όλο εγχείρημα. Ειδικά η πρόεδρος του συμβουλίου Χριστίνα Τερζή αλλά και ο Γιώργος Βασιλειάδης από την παράταξη της πλειοψηφίας με τον Μανόλη Τασόγλου από την «Πόλη Αλλιώς» που ανέλαβαν την ξενάγηση στο χώρο συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχία της εκδήλωσης όσο και των δράσεων που προηγήθηκαν στην κοινότητα και μέσα στα σχολεία.

Ο χώρος που θα δημιουργηθεί το δάσος θα αποτελέσει μία τονωτική ένεση στην αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του Στρεμπενιώτη (ολόκληρη η Νεάπολη άλλωστε είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη) αλλά και τόπο βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εξοικείωσης των μαθητών και μαθητριών με την πορεία της διατροφικής αλυσίδας και την οικοσυστημική διαχείριση.  Επιπλέον, όπως είπε ο Σίμος Δανιηλίδης, τα βιολογικά προϊόντα που θα προκύψουν θα είναι στη διάθεση των πολιτών και κυρίως στη διάθεση των σχολείων. 

Όπως είναι σαφές από τα μέχρι στιγμής βήματα, τα στελέχη των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, οι κάτοικοι και τα μέλη της σχολικής κοινότητας θα είναι συμμέτοχοι σε όλα τα στάδια προετοιμασίας, σχεδιασμού, υλοποίησης και φροντίδας του δάσους ακολουθώντας τις αρχές της αειφορικής καλλιέργειας (ή περμακουλτούρας), μέσω εκπαιδευτικών και συμμετοχικών εργαστηρίων, σεμιναρίων και δράσεων στο πεδίο.

Σε όλα τα στάδια της εκδήλωσης της Κυριακής ήταν παρούσα η ΕΔΟΜΑΚ, με τον πρόεδρό της Στέλιο Βαϊρλή και μέλη της ομάδας. 

 

Δημήτρης Μάντζος: «Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν το γκρεμίζεις ούτε το αφήνεις βορά στον ανταγωνισμό»

Previous article

ΠΑΣΟΚ: Εκδήλωση για τα Πανεπιστήμια

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in top