0

 Μαθητές και μαθήτριες από το Ρολντάν με τους καθηγητές τους απόλαυσαν την ελληνική φιλοξενία, γνώρισαν την κουλτούρα μας, ξεναγήθηκαν σε μνημεία της πόλης και συναντήθηκαν με τη διοίκηση του δήμου

♦ Τη σκυτάλη παίρνουν τώρα οι Έλληνες μαθητές και μαθήτριες από το 4ο Γυμνάσιο Συκεών που θα βρεθούν τον Σεπτέμβριο στην Καρθαγένη και μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν ως Αρχαίοι Έλληνες στο σπουδαίο τοπικό πολιτιστικό φεστιβάλ που αναβιώνει κάθε χρόνο

 

Τα κοινά στοιχεία των δύο πολιτισμών, τις ομοιότητες και τις διαφορές στη διάρθρωση και τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος και την πλούσια γνώση που αποκομίζουν μαθητές, μαθήτριες και καθηγητές συμμετέχοντας στα προγράμματα Erasmus, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τα μέλη της διοίκησης του δήμου Νεάπολης-Συκεών με την ομάδα Ελλήνων και Ισπανών εκπαιδευτικών που υποδέχτηκαν. 

Καλωσορίζοντας τα μέλη της αποστολής από την Καρθαγένη της Ισπανίας στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη της Ισπανικής αποστολής στο δήμο μας, σημείωσε τη σπουδαιότητα της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και εκπαίδευσης και αναφέρθηκε σε μια σειρά από προγράμματα και πρωτοβουλίες που στηρίζει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στα σχολεία.

«Οργανώνουμε μια σειρά περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας γιατί για εμάς η Παιδεία αποτελεί προτεραιότητα» σημείωσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «για 10η χρονιά διοργανώσαμε φέτος το φεστιβάλ Ρομποτικής στο οποίο μπορείτε να πάρετε μέρος και εσείς εφόσον το επιθυμείτε, είτε διά ζώσης είτε με τηλεδιάσκεψη. Έκανε επίσης ειδική μνεία στην τοποθέτηση απινιδωτών από το δήμο στα σχολεία και την εκπαίδευση μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας στη χρήση τους. 

Στο ίδιο θερμό κλίμα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Λάζαρος Ωραιόπουλος υπογράμμισε τα κοινά στοιχεία των δύο λαών που τους ενώνει η Μεσόγειος, ενώ η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ειρήνη Καγιαμπίνη τόνισε τη σημασία της βιωματικής γνώσης που αποκτούν τα παιδιά μέσα από προγράμματα με αμοιβαίες επισκέψεις και ξεναγήσεις.

Ο Ισπανός συντονιστής του προγράμματος, εκπαιδευτικός και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Λεγεωνάριων της Καρθαγένης ευχαριστώντας για την υποδοχή δήλωσε ότι όλοι τους ανυπομονούν να υποδεχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στην Καρθαγένη την ελληνική αποστολή για να ανταποδώσουν τη ζεστή φιλοξενία αλλά και να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα πάνω στο πεδίο του κόμικ στο οποίο εργάζονται τώρα.

Μάλιστα όπως σημείωσε η καθηγήτρια του 4ου Γυμνασίου Ερμοφίλη Καλαμακίδου που αναφέρθηκε στην έως τώρα στήριξη του δήμου, οι Έλληνες μαθητές και οι Ελληνίδες μαθήτριες θα συμμετάσχουν στο σπουδαίο φθινοπωρινό πολιτιστικό Φεστιβάλ με στολές Αρχαίων Ελλήνων και Ελληνίδων τις οποίες κατασκευάζουν. 

Στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος KA210 Erasmus+ «Αρχαίοι πολιτισμοί συναντιούνται στην Ευρώπη» που εκπόνησε το 4ο Γυμνάσιο Συκεών σε συνεργασία με το Ισπανικό σχολείο IES Sabina Mora του Ρολντάν στη Μούρθια, οι εκπαιδευτικές αποστολές που αποτελούνται από μαθητές, μαθήτριες καθηγητές και καθηγήτριες εκτελούν ερευνητική εργασία σε δύο επίπεδα: διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας αλλά και διά ζώσης με τις αμοιβαίες επισκέψεις και ξεναγήσεις στους δύο τόπους, Θεσσαλονίκη και Καρθαγένη. Το έργο επικεντρώνει στον εμπλουτισμό της ιστορικής γνώσης για τους αρχαίους πολιτισμούς με τους οποίους σχετίζονται οι δύο πόλεις.

Στη συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων χαρακτηριστικών του πολιτισμού της κάθε πόλης, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης, η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νεάπολης Χριστίνα Τερζή με την ομάδα των εκπαιδευτικών να συνοδεύουν οι καθηγήτριες Έρ.Καλαμακίδου και Μαρία Αναστασίου (στο πρόγραμμα συμμετέχει και η καθ. Γ. Κατουρτζίδη) με επικεφαλής τον δ/ντή Θωμά Νικόπουλο.

8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑ – Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΕΣ Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Θεσσαλονίκης «Γυναικοκτονίες και Προτάσεις Αντιμετώπισης» Ημερίδα

Previous article

Μη κρατικά-Μη κερδοσκοπικά και «βιαστική» Κυβέρνηση

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in top