Τα προβλήματα με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η νέα διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς, τους άξονες προτεραιότητας που έθεσε στους πρώτους μήνες της θητείας της, αλλά και το όραμά της για τα επόμενα χρόνια παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου.
Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό των πεπραγμένων των τεσσάρων μηνών η κ. Αράπογλου σημείωσε ότι έγιναν πολλά, παρά τη δυσμενή κατάσταση την οποία παρέλαβε σε επίπεδο τόσο οικονομικών, όσο και προσωπικού. «Αυτό που παραλάβαμε ήταν πέρα από κάθε φαντασία και εκτίμηση που είχαμε προεκλογικά», είπε και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε πάρα πολύ μεγάλα θέματα στα όρια της παράβασης καθήκοντος. Ο δήμος βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας». Ανέφερε ενδεικτικά ότι παρέλαβε κόστος μισθοδοσίας ύψους 17 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί στο 75% των συνολικών τακτικών εσόδων του δήμου, 2,2 εκ. απλήρωτες υποχρεώσεις, έλλειμμα στα ανταποδοτικά τέλη που φτάνει τα 3,1 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 η προηγούμενη διοίκηση παρέλαβε πλεόνασμα 10 εκ. και τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις για αποζημιώσεις σε ακίνητα. Παράλληλα, έκανε λόγο για πρωτοφανείς για τα αυτοδιοικητικά δεδομένα καταστάσεις, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχε πρωτόκολλο και αρχείο υπηρεσιακών εγγράφων, ενώ οι υπηρεσίες ήταν υποστελεχωμένες.
«Είπαμε ότι αυτήν την κατάσταση θα την ανατάξουμε. Να δώσουμε ταυτότητα και όραμα στην πόλη. Αποφασίσαμε να δουλέψουμε για την ανάταξη δήμου στο μέτρο που μας επέτρεπαν τα οικονομικά και το ανθρώπινο δυναμικό, να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας», τόνισε η κ. Αράπογλου. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά οι προσπάθειες της διοίκησης στρέφονται στη μείωση του λειτουργικού κόστους του δήμου με προτεραιότητα στη διαφάνεια και στον υγιή ανταγωνισμό, στην εξασφάλιση των χαμένων εσόδων και στην αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων. Αντίστοιχα, για την αναδιοργάνωση δημοτικών υπηρεσιών σχεδιάζεται τροποποίηση του ΟΕΥ, ενώ τίθεται σε λειτουργία πρόγραμμα πρωτοκόλλου και ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων.
Προτεραιότητα στον δημόσιο χώρο
Η κ. Αράπογλου υπογράμμισε ότι προτεραιότητα δίνεται στον δημόσιο χώρο. «Γι’ αυτό δίνουμε τη μάχη για το αδόμητο παραλιακό μέτωπο. Παραλάβαμε μία κατάσταση τετελεσμένων γεγονότων στο Καραμπουρνάκι, αλλά δεν αποδεχθήκαμε τη λογική της ήττας, τις πρακτικές εκφοβισμού, τις υποδείξεις συμβιβασμού. Θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα της παραλίας της πόλης μας που δεν μας τιμά», είπε χαρακτηριστικά. Σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια είναι ότι στα 5,5 χλμ παραλιακού μετώπου ο δήμος έχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο στην ιδιοκτησία του, που σημαίνει ότι δεν μπορεί ούτε να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ούτε να δαπανήσει χρήματα από ίδιους πόρους.
Η δήμαρχος ανέφερε ότι άρχισε συζητήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ για το Remezzo και την πλαζ Αρετσούς, για τα οποία σχεδιάζονται αντίστοιχα να λειτουργήσει κεντρική βιβλιοθήκη και να δημιουργηθεί Μουσείο Απολυμαντηρίων.
Για τη μαρίνα της Αρετσούς τόνισε πως το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι η αναβάθμισή της, αλλά το real estate, με την αξιοποίηση των 14.000 τετραγωνικών μέτρων για σπίτια και εμπορικό κέντρο. Κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση που καθησύχαζε το δημοτικό συμβούλιο ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα τέτοιο και σημείωσε ότι ως νέα δημοτική αρχή κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση του σχεδίου. «Αν αφήσουμε παραλία να υπερδομηθεί, όπως σχεδιάζεται, η Καλαμαριά έχει χάσει το παιχνίδι δια παντός» υπογράμμισε.
κ. Αράπογλου δήλωσε περήφανη για δύο έργα που προχώρησε η νέα δημοτική αρχή, την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο Θεσσαλονίκης και τη ΜΑΘ για τη μελέτη τουριστικού ποδηλατοδρόμου και την ανάπλαση της ανατολικής εισόδου της Θεσσαλονίκης στον Φοίνικα, με δημιουργία περιπατητικής διαδρομής πρασίνου μέχρι τη Σχολή Δικαστών, το οποίο συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα εμβληματικών έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η δήμαρχος δήλωσε πολύ σίγουρη για την ανάταξη του δήμου παρά τα οικονομικά προβλήματα, σημείωσε όμως πως ο δήμος βρίσκεται σε αδιέξοδο μπροστά στο τσουνάμι, όπως το χαρακτήρισε, αποχαρακτηρισμών κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων που έχουν γίνει από δεκαετία ’80. «Είναι αδύνατον να κρατήσουμε όλους αυτούς τους χώρους», τόνισε, σημειώνοντας ότι αποχαρακτηρισμοί δεν γίνονται μόνο στο Καραμπουρνάκι, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως το στρατόπεδο Κόδρα και η Μίκρα.
Ειδική αναφορά έκανε στον τομέα της καθαριότητας, στον οποίο αλλάζει ριζικά το σύστημα μεταφοράς των απορριμμάτων. Επισήμανε ότι υλοποιείται το πρόγραμμα του καφέ κάδου, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε με τον δήμο Θεσσαλονίκης, που δίνει τη δυνατότητα στην Καλαμαριά να χρησιμοποιεί τον σταθμό μεταφόρτωσης στον Φοίνικα.
Επίσης, ανέφερε ότι στο τετράμηνο αυτό, παρά την έλλειψη κονδυλίων, υλοποιήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις κύρους, παιδείας και πολιτισμού και τόνισε πως «μεγάλο στοίχημα είναι η ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της Καλαμαριάς με έναν σύγχρονο τρόπο».
Πηγή:Voria.gr
Πηγή φωτογραφίας: Χρύσα Αράπογλου/facebook
Comments