0

Στην Δυτική Μακεδονία υπάρχει αγροτική / γεωργική Αποκρ(ι)ά και δεν έχει μεταμφιέσεις και προσωπίδες. Έτσι το διονυσιακό τούτο έθιμο είναι ξεχωριστό από τα αστικά Καρναβάλια, διατηρώντας την καθαρότητά του. Το έθιμο προσαρμόζεται σε κάθε περιοχή ανάλογα με τις συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος.

Στις πόλεις οι φωτιές είναι περιορισμένες στους «φανούς»,
γιατί δεν υπάρχουν ανοιχτοί χώροι για μεγάλες φωτιές ενώ στα χωρία ανάβουν τεράστιες φωτιές τις «κλαδαρες».

Ο γιορτασμός της Αποκριάς, είναι πάντα και γλεντζέδικος και ‘άσεμνος’. Μια φορά τον χρόνο, το βράδυ της Μεγάλης Αποκριάς (Τυροφάγου) μαζεύονται και χορεύουν όλοι, γύρω από μεγάλες υπαίθριες φωτιές (κλαδαριές ή φανούς ή μπουμπούνες). Τα τραγούδια που λένε με το στόμα μιλάνε για την αγάπη, την παλικαροσύνη, σατιρίζουν γεγονότα όπως επίσης και διονυσιακά τραγούδια τα λεγόμενα ξεδιάντροπα.
Στο γλέντι, το κρασί ρέει άφθονο, και οι μεζέδες  είναι πάντα εκλεκτοί. Σε πολλά μέρη, οι χάλκινες κομπανίες δίνουν τον μουσικό τόνο και αφορμή για χορό μέχρι αργά. Στο τέλος ζητούν συγχώρεση ο ένας από το άλλον και σβήνουν τον φανό.

Το βράδυ, μαζεύεται όλη η οικογένεια για στο τελευταίο αρτημένο δείπνο και γίνετε το “χάσκα”. Ο γεροντότερος του σπιτιού περιφέρει ένα αυγό κρεμασμένο στον κλώστη, ποιός θα μπορέσει να τοαρπάξει μόνο με το στόμα. Η περίοδος του τριωδίου κλείνει με το «χάσκα», το στόμα κλείνει με
αυγό και ανοίγει την ανάσταση με το κόκκινο αυγό.
Οι κλαδαριές ή ο φανός ή οι μπουμπούνες είναι το αναγεννησιακό στοιχείο της φύσης . Σημάνει τη νέα ζωή της φύσης, τον ερχομό της Άνοιξης .

Αυτό το αποκριάτικο γλέντι ήρθε φέτος από την Εράτυρα Κοζάνης (πάντα πρωτοπόρα στονπολιτισμό) στον Άγιο Παύλο, στο «ωραιότερο μπαλκόνι της Θεσσαλονίκης»,  την Τρίτη 12 Μαρτίου στις 19:30 στην οδό Ηπείρου. Η εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου Αγίου Παύλου και Ευαγγελίστριας με την στήριξη του Δήμου Νεάπολης Συκεών και
της Κοινωφελής Επιχείρησης Υπηρεσιών ΚΕΥΝΣ.
Η παράδοση αποτελεί προϋπόθεση για ύπαρξη πολιτισμού και είναι η αλυσίδα που συνδέει τις γενιές μεταξύ τους.
Χαιρόμαστε που ο κόσμος και κυρίως οι νέοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της παραδοσιακής αυτής εκδήλωσης, στην αναβίωση του εθίμου να χορέψουν, να τραγουδήσουν, να διασκεδάσουν αφού οι καλεσμένοι μας Ερατυρείς μαζί με την παραδοσιακή τους ορχήστρα του Φώτη Τσιοτίκα
πυροδότησαν το κέφι στο άναμμα του φανού. Οι κυρίες των ΚΑΠΗ της κοινότητας μας πρόσφεραν παραδοσιακά εδέσματα φτιαγμένα από τα
χεράκια τους και η Ένωση Ερατυραίων Θεσσαλονίκης πρόσφερε το κρασί και τα παραδοσιακά κιχια της Κοζάνης.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η εκδήλωση στον Άγιο Παύλο, ετοιμάστηκε με πολύ αγάπη προς την παράδοση, κέφι και καλή διάθεση, το πλήθος κόσμου την αγκάλιασε τόσο ζεστά, διασκέδασε με την ψυχή του και η μεγάλη επιτυχία της μας δίνει το πράσινο φως για να επαναληφθεί και του χρόνου ίσως να γίνει και θεσμός.

Μανόλης Χριστοδουλάκης: «Να μην προχωρήσει η περεταίρω περιβαλλοντική επιβάρυνση του Ασωπού ποταμού και της ευρύτερης περιοχής του Ωρωπού»

Previous article

«Λόγω τέχνης» – Εργαζόμενοι του Δήμου Καλαμαριάς παρουσιάζουν τα έργα τους

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in top